Social

A început secerişul

Potrivit  Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, recoltarea orzului a început în raioanele Cahul, Rezina, Ialoveni, şi Donduşeni. Productivitatea medie la hectar depăşeşte cu 1,3-1,5 tone rezultatele obţinute în anul 2015, fiind de 4,7 t/ha la Rezina şi 3,66 t/ha la Cahul. Şi recoltarea grâului de toamnă a început în raionul Cahul unde s-a înregistrat productivitatea de 3,9 tone la un hectar.

Culturile cerealiere pentru recolta anului 2016 au fost semănate pe o suprafaţă de circa 380,5 mii hectare, inclusiv 311 mii hectare cu grâu de toamnă, 48,1 mii cu orz de toamnă, orz de primăvară – 19,4 mii de hectare, grâu de primăvară – o mie, alte culturi – o mie de hectare.

Rapiţa ocupă suprafaţa de 17,9 mii hectare, mazărea a fost semănată pe 7,5 mii de hectare. Suprafaţa culturilor cerealiere, comparativ cu anul 2015, este mai mică cu 5-6 %.

Cu ocazia începerii campaniei de seceriş, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Eduard Grama, a vizitat gospodăria fermierului Andrei Gîrlea din localitatea Ţareuca, raionul Rezina. Ministrul a discutat cu fermierii din regiune despre dificultăţile întâmpinate în cadrul campaniei de recoltare.

În discuţii cu fermierii ministrul a menţionat că în anul curent se preconizează obţinerea unui volum global de circa un milion de tone de cereale, inclusiv grâu de toamnă aproximativ 964 mii de tone.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *