Candu: Hotărârile Curții Constituționale sunt criticate nu doar în Moldova, ci și în state cu tradiții democratice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primul Congres al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Baltice și Mării Negre are loc astăzi, la Chișinău. Evenimentul are genericul „Rolul Curților Constituționale în protecția valorilor democratice” și reunește președinți și judecători din România, Ucraina, Georgia, Lituania, Letonia, Polonia, Cipru, Turcia, reprezentanți ai Comisiei de la Veneția și ai organismelor internaționale, deputați, reprezentanți ai mediului academic, societății civile și corpului diplomatic.

Congresul a fost deschis de Președintele Parlamentului Andrian Candu și Președintele țării, Nicolae Timofti.
Potrivit Președintelui Parlamentului, hotărârile Curții Constituționale sunt criticate nu doar în Republica Moldova, ci și în state cu tradiții democratice. Speakerul a declarat că Înalta Curte nu a rămas indiferentă la imperativele statului de drept, referindu-se la câteva decizii prin care „au fost puse la punct niște aspecte extrem de importante pentru Republica Moldova”. Este vorba despre faptul că o persoană nu se poate afla în arest mai mult de 30 de zile în cazul unui mandat și 12 luni în total, precum și alegerea Președintelui prin vot direct de cetățeni.

„După 16 ani de la ultima reformă constituțională, Înalta Curte a făcut claritate pe marginea prevederilor Codului Electoral cu privire la alegerea șefului statului. Este o decizie care a bulversat viața politică și complet a schimbat agenda politică din Republica Moldova. O decizie care poate place unora, altora poate nu, dar e o decizie care aduce o schimbare fundamentală și se va pune punct crizelor care erau generate de nealegerea Președintelui în Parlament”, a menționat Andrian Candu.

„Curtea este bine organizată, iar hotărârile acesteia sunt conforme cu standardele de calitate a UE. Curtea Constituțională a devenit o instituție liberă, care veghează asupra respectării Constituției, nu doar asupra luării deciziei în privința interpretărilor prevederilor constituționale, este și o instituție care creează, reușind să țină cont de toate provocările atât din țară, cât și din regiune, să aducă jurisprudența internațională și regională și în Republica Moldova”, a menționat Andrian Candu.

Primul Congres al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Baltice și Mării Negre a fost organizat de Curtea Constituțională, care deține în acest an Președinția respectivei Asociații, și cu sprijinul Proiectului UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...