Muhametșin: Rusia are mulți “prieteni” în Moldova

“Simpatia” dintre Rusia și Republica Moldova se sprijină pe o “istorie de veacuri”. Însă, anul trecut, au apărut noi factori care influențează “prietenia noastră”, susține ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin.

Într-un interviu pentru Radio Sputnik citat de RIA Novosti, Muhametșin susține că Moscova intenționează să continue legăturile cu Chișinăul pe diferite domenii. Totuși, după cum se exprimă acesta, nu totul depinde de Rusia. Factorii apăruți anul trecut, mai exact semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, influențează în direct relațiile dintre cele două state.

“Rusia respectă această alegere a Moldovei, nu o singură dată am spus-o, dar în același timp, contăm pe faptul că partenerii moldoveni nu doar ne vor pune la curent cu planurile ce țin de această asociere, dar și se vor consulta cu noi, cum acest pas va influența relațiile ruso-moldave. Partea moldovenească crede că înțelegerea cu UE nu contravine înțelegerii în zona de liber comerț a statelor CSI. Noi însă considerăm că participarea Moldovei în ambele zone de liber comerț presupune anumite riscuri pentru economia Rusiei”, declară ambasadorul rus.

Muhametșin a mai vorbit în interviu și despre interdicțiile de import a produselor moldovenești în Rusia și declară să din ianuarie până în luna noiembrie anul trecut, importurile din Moldova s-au micșorat cu circa 20%.

În ceea ce privește relațiile Rusiei cu Găgăuzia, Muhametșin declară că există foarte “bune perspective”. Acesta susține că, la moment, relațiile directe permit “foarte multe realizări” în economie, comerț precum și în domeniul științific. El spune că anul trecut, Rusia a oferit 400 de locuri bugetare la universitățile rusești, dintre care 128 de absolvenți au fost din Găgăuzia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.