Apelul a fost făcut în contextul în care Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei a anunţat că, din 2018, nu va mai oferi bani pentru aceste proiecte. Oamenii spun că, dacă problema va fi tratată cu indiferenţă, Republica Moldova ar putea fi afectată grav de infecţii. 

La manifestaţie au participat membri ai mai multor organizaţii nonguvernamentale, inclusiv cei din Comunitatea consumatorilor de droguri. Toţi aveau fluturaşi cu întrebări pentru Ministerul Finanţelor. Participanţii au declarat că lipsa de finanţare a programelor de prevenire a infecţiilor în Moldova ar putea avea un impact negativ. 

Potrivit organizatorilor, proiectele de prevenire a bolilor infecţioase au fost susţinute financiar până acum de fondurile internaţionale. În următorii ani, însă, alocaţiile vor fi reduse considerabil şi este necesară finanţarea din bugetul de stat. 

Reprezentanţii serviciului de presă al Ministerului Finanţelor nu au fost de găsit pentru a oferi un comentariu. Potrivit organizatorilor acţiunii, deşi datele oficiale arată că în Republica Moldova sunt aproximativ 10 mii de consumatori de droguri, de fapt, numărul acestora este de trei ori mai mare.