Franţa amenință Marea Britanie cu blocarea accesului la piaţa UE; Vrea urgentarea negocierilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul Franţei a cerut, luni, Marii Britanii să stabilească urgent reprezentantul în relaţia cu Uniunea Europeană şi a avertizat că Londra nu va beneficia „automat” de acces la piaţa unică dacă nu respectă libera circulaţie a capitalului şi forţei de lucru.

Marea Britanie trebuie să rezolve clar problema reprezentării …, iar de aici putem stabili agenda şi calendarul”, a declarat Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

Premierul demisionar David Cameron a declarat că rezultatul referendumului privind ieşirea Marii Britanii din UE trebuie respectat, reiterând că negocierile cu Bruxellesul vor fi efectuate de succesorul său, desemnat abia în toamnă. Însă Uniunea Europeană cere Londrei să urgenteze negocierile privind ieşirea din UE.

Liderul grupului pro-Brexit, Boris Johnson, a părut să confirme luni că vrea să obţină cât mai multe beneficii economice în relaţia cu UE, fără însă a mai contribui la bugetul comunitar. Johnson a dat asigurări că Marea Britanie va avea în continuare acces pe piaţa unică europeană, dar ideile sale au fost respinse de politicieni germani.

Jean-Marc Ayrault a avertizat că Marea Britanie nu va obţine automat acces la piaţa unică europeană.

Dacă Marea Britanie va încerca să obţină acorduri similare cu cele semnate de Norvegia, Elveţia şi Islanda, va trebui să accepte contribuţii la bugetul european, lucru inacceptabil pentru grupul politic favorabil ieşirii din UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...