„PLDM şi PD, neavând majoritatea, s-au pornit să guverneze. Îmi pare rău. Şi azi am spus că RM poate să facă reforme, să îndeplinim Acordul de Asociere. Leancă poate fi premier doar în cadrul unei alianţe PLDM-PD-PL. Cum nu am fost auziţi în două luni, nu am fost auziţi nici astăzi. Poziţia PL rămâne aceeaşi: va vota un guvern din care va face parte, pentru că a vota un guvern înseamnă a guverna. Înseamnă că l-au dorit aşa de mult pe Leancă. Dacă Filat îl dorea pe Iurie Leancă la funcţia de premier, trebuia să pornească la drum nu cu o căruţă cu trei roţi, dar cu patru roţi, având majoritate parlamentară. Nu să-l pună pe Leancă să caute voturi, candidatul nu are nicio putere”, a declarat Mihai Ghimpu.

Liderul liberalilor a ţinut să precizeze că s-a întâlnit miercuri seara la sediul PL cu Vladimir Plahotniuc şi Iurile Leancă, cei din urmă au venit pentru a-l convinge pe Ghimpu să îşi dea votul pentru Guvernul Leancă. PL a condiţionat, din nou, cu venirea la guvernare.

„Poziţia PL rămâne aceeaşi: va vota un Guvern din care va face parte, pentru că a vota un Guvern înseamnă a guverna. Noi nu ne dorim foarte tare să venim la guvernare, dar suntem nevoiţi să ne suflecăm mânecile şi să lucrăm, pentru a reforma ţara”, a precizat Ghimpu.

Şi Iurie Leancă a declarat că votul de astăzi din Parlament a demonstrat că o coaliţie minoritară de guvernământ nu este cea mai bună soluţie pentru Republica Moldova şi că în cel mult trei zile ar trebui să aibă loc negocieri privind formarea unei majorităţi parlamentare între PL, PD şi PLDM.

De cealaltă parte, liderii PLDM şi PD o ţin una şi bună că liberalii poartă întreaga vină pentru că Republica Moldova nu are încă un guvern.

„Responsabilitatea pentru această situaţie aparţine colegilor din PL. Urmează foarte calm să analizăm situaţia în care suntem şi să luăm deciziile care se impun. Credeam că PL va vota pentru guvern astăzi, ceea ce ar fi permis în viitor să avem o majoritate parlamentară”, a spus Filat.

La rândul său, Marian Lupu a accentuat că discuţiile vor continua doar cu liberal-democraţii şi nu a pomenit nimic de PL.

„Vor fi purtate discuţii cu colegii de la PLDM în baza acordului politic, care rămâne valabil şi în continuare, să nu fie nici un dubiu, iar luni, marţi cel târziu, să venim cu a doua tentativă şi să învestim guvernul”, a declarat Marian Lupu.

Întrebat dacă Iurie Leancă va fi înaintat repetat drept candidat la funcţia de premier, liderul PLDM Vlad Filat a spus că sunt premature astfel de discuţii. „Îl cunosc destul de bine. Este un om responsabil nu cred că poate să ia decizii care să contribuie la înrăutăţirea situaţiei. Am vorbit mai devreme. Şi eu am trecut prin perioade deloc uşoare”, a menţionat Vlad Filat.

Precizăm că guvernul propus de Iurie Leancă nu a primit vot de încredere din partea Parlamentului. „Pentru” au votat doar 42 de deputaţi, în condiţiile în care erau nevoie de 51 de voturi.

Potrivit constituţiei, preşedintele Republicii Moldova poate desemna repetat un candidat pentru funcţia de premier. Ulterior, dacă peste 45 de zile, începând de astăzi, Parlamentul nu acceptă nici acest candidat, legislativul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.