„Moldovenii se întreabă care va fi soarta acestora cu cetăţenie română, care deja sunt stabiliţi de ani buni, care plătesc taxe care au copii născuţi în UK. Plus şi studenţii îşi fac griji dacă taxele şi aşa mari vor creşte acum şi mai mult. Şi e trist pentru noi, pentru cei care am plătit foarte mult pentru studii care plătim acum în taxe şi care simpţim că ne-am integrat foarte bine în societatea britanică să ne simtim acum excluşi”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Moldovenilor din Marea Britanie, Laura Sile.

„Victorios au împuşcat colectiv în picior. Au declarat că este o victorie şi au produs daune economice atât lor, cât şi UE şi întregii dezvoltări economice care va suferi mai departe. Astăzi toate bursele sunt în roşu, asta înseamnă că mai departe vor fi crize şi stagnări pe întreg spaţiul european”, a menţionat şi expertul economic Roman Chircă.

Invitaţii emisiunii au spus că Moldova ar putea trage unele învăţăminte în urma referendumului din Marea Britanie.

„Noi trebuie să mergem pe calea nostră de democratizare. Şi trebuie să înţelegem că niciodată nu sunt soluţii universale pentru totdeauna. Noi aici în RM, având o democraţie neconsolidată, ar trebui să urmărim foarte atent cum poate fi gestionată o criză”, crede politologul Angela Colaţchi.

„În condiţiile în care avem informaţie falsă, demagogică şi vădit falsă care circulă şi are aderenţe extrem de mari la un segment cu o pregătire mult mai redusă în a tria informaţiile pe care le primeşte, asemenea lucruri se pot întâmpla peste tot în Europa. Fie că vorbim de malurile Tamisei, fie de malurile Bâcului - sunt extrem de distructive”, a menţionat jurnalistul Valentin Buda.

Potrivit experţilor, printre efectele imediate pentru Moldova ar fi deprecierea euro şi reducerea transferurilor, iar, în perspectivă, scăderea fondurilor europene.