Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.04.2015

În anul 2014 economia Republicii Moldova a menţinut o tendinţă pozitivă

În anul 2014 economia Republicii Moldova a menţinut o tendinţă pozitivă

În pofida provocărilor interne şi externe, economia Republicii Moldova a reuşit, în ultimul trimestru al anului 2014, să menţină un trend pozitiv de creştere, în mare parte datorită majorării volumului de producţie agricolă şi industrială, care au avut cele mai importante contribuţii la creşterea PIB-ului pentru anul 2014. Asta arată datele publicației trimestriale „Tendinţe în Economia Moldovei”, lansate azi de Institutul Național de Cercetări Economice. La eveniment au fost prezenţi viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, şeful Secţiei Politică Economică a Delegaţiei UE la Chişinău, Wicher Slagter, directorul INCE, Alexandru Stratan.

În cadrul evenimentului, viceministrul Economiei a subliniat importanţa unor astfel de studii, menţionând că prognozele sunt asemănătoare cu cele ale Ministerului Economiei. „Ne bucură că de câţiva ani sunt făcute tot mai multe astfel de studii, care reprezintă o sursă alternativă de informare. În situaţia economică în care ne aflăm este foarte important să vedem cauzele şi recomandările şi să facem tot posibilul pentru a obţine un trend mult mai pozitiv de dezvoltare durabilă a economiei naţionale”, a spus Octavian Calmîc.

De cealaltă parte, directorul INCE, Alexandru Stratan, a menţinat că economia Republicii Moldova a fost afectată atât de factori externi, cât şi de interni, cum ar fi: conflictul armat din Ucraina, stagnarea economiei ruseşti, înăsprirea politicii comerciale ruse pentru importurile din Republica Moldova, înăsprirea condiţiilor de şedere şi de muncă a migranţilor moldoveni în Federaţia Rusă, preturbările sectorului bancar, volatilitatea cursului de schimb al monedei naţionale vizavi de principalele valute de referinţă, dar şi alegerile parlamentare. Totuşi, PIB-ul a sporit în termeni reali cu 4,6% în 2014 comparativ cu 2013.

Potrivit publicaţiei, în mare parte, riscurile sus-menţionate vor persista şi în anul 2015 la care se mai adaugă alegerile locale, creşterea presiunilor inflaţioniste, înăsprirea politicii monetare precum şi alte constrângeri care ar putea rezulta din cele deja existente. Astfel, au fost propuse două scenarii de prognoză. În scenariul optimist se estimează o creştere anuală a volumului PIB de 0,6%. În cazul lipsei unei gestiuni adecvate a riscurilor iminente, însă, economia naţională ar putea intra în anul curent în recesiune, conform scenariului pesimist estimându-se o contractare a PIB în termeni reali cu 2% comparativ cu anul 2014. Prognoza Ministerului Economiei pentru anul 2015 este de reducere a PIB cu 1%.

Publicaţia “Tendinţe în Economia Moldovei” este o iniţiativă susţinută de către proiectul „Sprijin pentru Republica Moldova în procesul de implementare ZLSAC”, finanţat de către Uniunea Europeană şi implementat de către European Profiles led Consortium, informează Serviciul de Comunicare și Relații Publice al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus