A vândut aceleaşi apartamente de două-trei ori! Patronul unei firme de construcţii, condamnat la 14 ani închisoare

Procuratura municipiului Chişinău a anunţat despre condamnarea la 14 ani şi 10 luni a administratorului unei firme, recunoscut culpabil de comiterea escrocheriei şi delapidarea averii străine, săvârşite în proporţii deosebit de mari.

Atât în cadrul urmăririi penale, cât şi în instanţa de judecată procurorii au demonstrat că în intervalul anilor 2008 – 2013, activând în calitate de administrator al SRL „Supersonic”, fiind şi fondator unic al respectivei întreprinderii, inculpatul a încheiat cu mai multe persoane contracte de investiţie în construcţia apartamentelor în trei imobile, amplasate în sectoarele Ciocana şi Centru ale capitalei.

Ulterior, deşi cunoştea despre faptul contractării apartamentelor de către persoanele care au achitat în mod integral banii în contul investiţiilor, inculpatul a încheiat 36 de contracte de investiţii duble şi chiar triple pentru apartamentele deja vândute, primind în mod repetat bani de la alte persoane, sumele fiind însuşite şi folosite în scopuri personale.

De asemenea, procurorii au mai demonstrat că, sub pretextul construcţiei spaţiului locativ pe str.Vasile Alecsandri, dar în lipsa documentelor necesare pentru efectuarea lucrărilor, inculpatul a încheiat cu 12 persoane contracte de dobândire a dreptului de proprietate asupra imobilului şi de investire a capitalului în construcţia apartamentelor.

De notat că, inculpatul încheia contractele în condiţiile în care nu avea documentele de proiect pentru construcţia blocului locativ, autorizaţie de construcţie şi nici certificat de urbanism, iar lotul de teren din strada Alecsandri nu-i aparţinea firmei pe care o administra.

Potrivit estimărilor efectuate de procurori, în total, prin acţiunile sale criminale, inculpatul a dobîndit prin înşelăciune şi abuz de încredere, aproximativ 22 milioane lei, prejudiciind persoanele în proporţii deosebit de mari.

Deopotrivă cu pedeapsa închisorii, inculpatul a fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate timp de 5 ani şi obligat să achite în beneficiul părţilor vătămate suma integrală a prejudiciului cauzat prin infracţiune.

Sentinţa este cu drept de atac în condiţiile legii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.