BREXIT: Se numără voturile, luptă strânsă între cele două tabere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

S-a încheiat votul în Marea Britanie, pentru referendumul despre care se spune că va schimba soarta Uniunii Europene indiferent de rezultat. Este un vot dat de britanici, dar este hotărâtor pentru întreg spaţiul comunitar. Taberele au fost aproape la egalitate, dar sondajele dădeau un avantaj taberei pro-UE. Pe măsură ce au început să sosească rezultatele, tabăra Brexit s-a instalat însă în frunte. După câteva ore, s-a produs răsturnarea de situație, iar suspansul continuă.

Deşi unele sondaje la închiderea urnelor îi dădeau câştigători pe pro-europeni, la o diferenţă de 4-6%, situaţia s-a schimbat imediat ce au venit primele rezultate în urma numărării voturilor.

Asrfel, începând cu primele voturi numărate şi până spre dimineaţă, tabăra pro-BREXIT aveau la un momemnt dat şi o diferenţă de aproape 7%. De menţionat este şi faptul că primele rezultate au venit din estică a Regatului Unit, unde populaţia este majoritar eurosceptică.

Odată cu venirea rezultatelor din alte regiuni, tabăra pro-europeană a reuşit să treacă în avantaj, iar la orele 4.30, ora Moldovei, avea 51,3 la sută din voturi, după centralizarea rezultatelor a 56 din cele 382 de centre de numărare. Tabăra Brexit are acum 48,7 la sută din voturi, conform BBC.

Actualizare ora 05.10: Liverpool, unul dintre marile orașe britanice, a votat în favoarea UE. Proporția voturilor proeuropene este de 58,19 la sută.

Actualizare 05.30: După numărare a peste 13 milioane de voturi, conduce tabăra Brexit, cu 51,3 la sută, potrivit unui calcul ITV. Aceeași televiziune a calculat că există o probabilitate de 75 la sută ca rezultatul final al referendumului să fie în favoarea ieșirii din Marea Britanie.

Actualizare 06.05: După numărarea a peste 18 milioane din voturi, cei care doresc ieşirea Marii Britanii din UE conduc cu 51,7%, faţă de 48,7% pentru pro-europeni.

ITV News și-a actualizat estimarea: 80 la sută probabilitate ca Marea Britanie să iasă din UE. În așteptarea rezultatelor finale, lira se prăbușește dramatic față de dolar – s-a devalorizat cu aproape 7 la sută.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...