5 băuturi uşor de preparat cu care să te hidratezi pe timp de vară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În condiții de caniculă, experții sunt fermi: ei recomandă consumul a cel puțin 1,5 litri de apă. Însă unora nu le place să bea atât de mult lichid și consumă băuturi prea dulci ca să se poată hidrata cu adevărat. Site-ul madame.lefigaro.fr propune câteva soluții pentru a împăca cele două tendințe.

Celor cărora nu le place apa, consumă băuturi gazoase ce nu potolesc suficient setea și uneori și alcool, specialiștii le spun că, în pofida aparențelor, alcoolul nu hidratează, nici chiar berea. Băuturile gazoase nu fac setea să treacă, iar apa cu bule este adesea prea sărată. În această situație se recomandă ca în apă să se pună câteva ingrediente care să o facă mai plăcută, de preferință produse bio. Nu strică nici câteva cuburi de gheață, iar hidratarea este asigurată.

Citronada
Este o băutură ușor de pregătit și, în plus, acidul citric stimulează secreția bilei în ficat, iar fibrele din lămâie facilitează tranzitul intestinal. Datorită calităților antioxidante și vitaminei C, lămâile ajută la întărirea sistemului imunitar și potolesc setea datorită acidității.

Pentru o carafă de citronadă naturală sunt necesare cinci lămâi verzi. După ce se înlătură extremitățile, se tăie rondele de 2 milimetri grosime, se pun într-o carafă și se toarnă apă. Se acoperă și se pune la rece cel puțin două ore înainte să fie servită. Se recomandă să se consume în două zile de la preparare.

Citeşte şi: (STUDIU) Băuturile carbogazoase au efecte dăunătoare chiar şi asupra persoanelor slabe

Apa proaspătă se potrivește foarte bine cu ierburi aromate, ca rozmarinul, menta sau busuiocul, astfel de băuturi aromate putând fi consumate de cei cărora nu le plac băuturile dulci. Bine spălate înainte, aceste ierburi aromate dau apei prospețime și gust. Cei sensibili la gustul amar al unora dintre ele trebuie să nu le lase în apă mai mult de cinci minute.

Citeşte şi: (STUDIU) Sute de mii de oameni mor anual din cauza băuturilor carbogazoase și dulci

Apa cu fructe
În locul consumului de sirop – plin de arome alimentare, coloranți și zahăr prelucrat -, se recomanda aromatizarea apei cu zahăr natural. Cel de fructe potolește setea și, în plus, asigură vitaminizarea și dă gust băuturii. Sunt indicate mai ales fructele bio neprelucrate, asociate în funcție de sezon și preferințe.
Apă cu fructe
Într-o rețetă recomandată de madame.lefigaro.fr, se cojește și se taie un castravete și 15 căpșuni, în două. O lămâie se taie rondele, după ce se înlătură extremitățile, și se adaugă frunze de mentă, după gust. Totul se pune într-o carafă, se adaugă apa și cuburi de gheață. Băutura se consumă în două zile de la preparare.

Cocktail de apă cu castraveți și busuioc
O altă recomandare pe timp de căldură excesivă este un cocktail de apă cu castraveți și busuioc. Se taie două sau trei lămâi verzi în rondele de 2 milimetri grosime și o jumătate de castravete proaspăt, care se pun în apă cu cuburi de gheață. Se așează deasupra două frunze de busuioc și se consumă imediat.

Citeşte şi: Alimente şi băuturi care vă încălzesc şi întăresc sistemul imunitar

Apa de cocos
Nu trebuie confundată cu laptele de cocos. Apa nucii este antioxidantă și se găsește de vânzare în magazinele alimentare. Se alege una fără zahăr adăugat și fără edulcoranți. Ea nu numai că hidratează, dar are și magneziu, potasiu și calciu. La cocktailul de apă de cocos și lămâie se folosesc 10 centilitri de apă de cocos într-un pahar, șapte frunze de mentă, o jumătate de lămâie tăiată în șase și gheață spartă. Se servește imediat.

Ceai cu gheață
În rețeta de ceai cu gheață se utilizează de preferință ceaiuri nearomatizate. Fie verde sau negru, ceaiul este bogat în vitaminele C, E și B și poate fi aliatul verii. Ca să fie parfumat, dar nu prea mult, și să îi dispară gustul ușor amar, trebuie respectate doza şi timpul de infuzare. Ceaiul cu gheaţă şi diferite arome se pregăteşte făcând o infuzie (circa o lingură de ceai la un litru de apă) la temperatura ambientală între o jumătate de oră şi o oră, care se filtrează şi se pune la frigider. Se taie apoi două lămâi verzi în patru şi se pun într-un ceainic, cu mentă, ghimbir şi cimbrisor. Se fierbe apa infuzată şi uşor răcită, se varsă peste ceai. Apoi se acoperă şi se lasă să se infuzeze zece minute. Se filtrează din nou preparatul şi se adaugă cuburi de gheaţă. În pahare se adaugă rondele de lămâie, după gust. Se serveste imediat.

Citeşte şi: (INFOGRAFIC) Topul țărilor în care Republica Moldova exportă cele mai multe băuturi alcoolice


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...