Linkuri accesibilitate

Moldova a dejucat un plan de a vinde substanțe radioactive


Pentru a doua oară în mai puțin de doi ani, autoritățile moldovene au anunțat că au reținut persoane care voiau să vândă substanțe radioactive. La fel ca în cazul capturii precedente, din decembrie 2014, ar fi vorba de uraniu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct

Procurorul adjunct al capitalei, Vitalie Sibov spune că deocamdată au fost reținute două persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, urmând ca investigațiile să arate dacă mai este cineva implicat în schema de comercializare de uraniu. Iar cauza penală, notează procurorul, a fost pornită având ca temei săvârșirea acțiunii de contrabandă cu substanțe radioactive:

„A fost o perioadă de documentare a făptuitorilor, efectuăm acțiuni de urmărire penală în vederea stabilirii circumstanțelor. Totodată, astăzi dispunem efectuarea investigațiilor care se impun, eu vorbesc aici despre expertizarea și evaluarea obiectelor care au fost ridicate în urma perchiziționării autoturismului. Și în cazul în care noi avem deja o anumită experiență, noi investigarea acestor acțiuni o aplicăm cu mai multă ușurință, noi schimbăm doar substanța care este supusă comercializării.”

Oamenii legii evită să spună cum a fost introdusă în țară și de unde provine cantitatea de uraniu pe care o califică drept una ,,impunătoare”. La ultima captură de acest fel, ofițerii au precizat însă că cele 205 grame de uraniu ar fi ajuns în Republica Moldova din Federația Rusă.

Fost director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Valentin Dediu spune că regiunea transnistreană, pe teritoriul căreia autoritățile statutului nu pot interveni cu acțiuni de control, ar fi un mediu prielnic pentru săvârșirea unor asemenea infracțiuni:

„Existența unui teritoriu necontrolat de către autoritățile din Chișinău, le permite infractorilor să se simtă bine acolo. Mă refer la spațiul din stânga Nistrului unde Tiraspolul controlează. Eu cred că ele au ajuns mult mai înainte decât conflictul din Ucraina, pentru că o perioadă anumită de timp, cei din Transnistria nu aveau mari probleme cu traversarea Ucrainei.”

Valentin Dediu spune că primele operațiuni de acest fel, în care au fost deconspirate scheme de contrabandă cu substanțe radioactive datează din anii 2005-2006. Și chiar dacă ultimele trei tranzacții au fost dejucate de autorități, acesta crede că imaginea Republicii Moldova are de suferit:

„Republica Moldova a avut în ultimii ani mai multe cazuri și pe mulți experți internaționali îi fac să creadă că totuși Republica Moldova prezintă un potențial risc de comercializare cu arme de distrugere în masă.”

Vitalie Sibov spune că în anul 2016, Procuratura Municipiului Chișinău a expediat în instanța de judecată două cauze penale pentru tentativă de comercializare a substanțelor periculoase utilizate pentru a fabrica bombe. Pentru această activitate ilegală, în cazul în care este demonstrată, sunt prevăzuți de la 3 la 10 ani de detenție.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG