icon

S-a desfășurat cea de-a doua ședință a Comisiei naționale pentru populație și dezvoltare

23-06-2016 17:10
1,145

Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a prezidat, astăzi, cea de-a doua ședință din acest an a Comisiei naționale pentru populație și dezvoltare la care au participat experți internaționali ai Organizației Națiunilor Unite (ONU), reprezentanți ai administrației publice centrale și societății civile.

 

Lucrările ședinței s-au concentrat asupra examinării și aprobării Raportului național privind implementarea Planului Internațional de Acțiuni de la Madrid (MIPPA) și a Foii de parcurs privind îmbătrânirea, ce relevă eforturile statului în integrarea politicilor în domeniul îmbătrînirii.  De asemenea, în cadrul reuniunii au fost prezentate informații referitoare la datele recensământului populației și al locuințelor din Republica Moldova pentru anul 2014, abordându-se și chestiunea ce ține de aplicarea sistemului informațional “e-Populație”.

 

Vicepremierul pe probleme sociale și președintele Comisiei, Gheorghe Brega a menționat că un subiect esențial ce trebuie clarificat este finalizarea procesului de prelucrare a datelor recensământului populației din anul 2014. De asemenea, domnia sa a cerut corectitudine în acest sens și sprijin din partea experților Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). “Sperăm ca UNFPA să contribuie la accelerarea prelucrării datelor recensământului din țara noastră. Important e ca datele să fie prelucrate corect și conform procedurilor legale, în acest fel vom fi siguri că mijloacele publice oferite pentru recensământul din anul 2014 n-au fost folosite contrar normei legale”, a spus Gheorghe Brega.

 

La rândul său, reprezentantul Biroului Național de Statistică (BNS) a descris situația actuală vizavi de prelucrarea datelor recensământului populației dar și despre validarea și editarea finală a acestora. Totodată, activitățile de prelucrare a datelor au demarat la 11 aprilie a.c. și pentru realizarea acestui obiectiv sunt implicați peste 200 de operatori de introducere și codificare a datelor. În acest context, BNS-ul va întreprinde măsurile necesare în vederea realizării întocmai a acțiunilor stabilite cu respectarea termenilor de realizare și a confidențialității datelor recensământului.

 

O altă chestiune discutată a vizat sistemul informațional “e-Populație”. Astfel, specialiștii Centrului de Guvernare Electronică au prezentat metodologia de plasare a datelor în sistemul respectiv cât și posibilitatea de accesare a informațiilor socio-demografice. De asemenea, aceștia au menționat că sistemul este unul modern și va putea corela date din toate domeniile, ce va duce și la luarea unor decizii mult mai eficiente.

 

Ținând cont de recomandările expuse în ședință, membrii Comisiei naționale pentru populație și dezvoltare au aprobat Raportul național privind implementarea Planului Internațional de Acțiuni de la Madrid și Foii de parcurs privind îmbătrânirea. Pe lângă aceasta, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va iniția procesul de elaborare a noului Plan de acțiuni și a Foii de parcurs în domeniul îmbătrânirii în baza sugestiilor parvenite de la partenerii externi dar și cu integrarea practicilor internaționale. O altă decizie importantă a Comisiei ține de continuarea procesului de prelucrare a datelor recensământului populației și al locuințelor din Republica Moldova ținând cont de recomadările experților internaționali.

 

Comisia națională pentru populație și dezvoltare are drept scop analiza evoluției fenomenelor demografice, a tendințelor de dezvoltare a populației și a impactului acestora asupra stării pe termen mediu și lung, precum și elaborarea strategiilor și programelor naționale în domeniu.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31