09:20:07 20.04.2024
Stiri

Anunț IMPORTANT de la BNM pentru cei care efectuează TRANSFERURI BĂNEȘTI în R. Moldova

Economie 23.04.2015 20:29 Vizualizări2022 Autor: Virginia Nica
Anunț IMPORTANT de la BNM pentru cei care efectuează TRANSFERURI BĂNEȘTI în R. Moldova


Sistemul bancar din R. Moldova va implementa codul IBAN la efectuarea transferurilor naționale, care reprezintă un șir de mai multe caractere care ajută la identificarea contului bancar al oricărei persoane, la nivel internațional.

Potrivit unui anunț al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), începând cu 2016, sistemul bancar din R. Moldova va implementa codul IBAN (International Bank Account Number – n.r. Numărul Internațional al Contului Bancar) la efectuarea transferurilor naționale.

„Acest pas important pentru asigurarea unor avantaje moderne ale transferurilor respective este prevăzut de modificările şi completările operate la Regulamentul cu privire la transferul de credit, aprobate recent de Consiliul de administraţie”, susțin reprezentanții instituției.

Această decizie reprezintă cea de-a doua etapă a implementării acestui cod, prima vizând transferurile transfrontaliere. „Codul IBAN reprezintă un şir de caractere ce identifică, în mod unic, la nivel internațional, contul unui client la o instituție financiară prin recunoașterea de către orice sistem bancar operant în rețeaua SWIFT (sistemul de comunicare și transmitere a informațiilor între bănci)”, explică BNM.

Autoritățile susțin că va exista o perioadă de tranziție pentru implementarea codurilor IBAN, iar până în 2017 băncile şi alte instituţii vor accepta documente de plată privind conturile care utilizate în baza codurilor IBAN, dar și documente ce vizează conturile existente în formula de până la implementarea codurilor în cauză.

„Noile prevederi despre modul de utilizare, în derularea transferurilor naționale, a codului IBAN sunt orientate spre minimizarea erorilor, a timpului de procesare a datelor și reducerea costurilor serviciilor de transfer”, se mai spune în comunicatul BNM.

Codul IBAN privind transferurile internaționale a fost implementat în R. Moldova în anul 2013.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md