Trimite e-mail | Printeaza
IT
23.04.2015

Cifra de afaceri pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice a crescut cu 2,4%, în anul 2014

Cifra de afaceri pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice a crescut cu 2,4%, în anul 2014

Volumul agregat al vânzărilor realizate în anul 2014 pe piaţa comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă, fixă, acces la Internet mobil, fix, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi în acest domeniu) a crescut, faţă de anul 2013, cu 2,4% şi a depăşit pragul de 6,8 mld. lei. Cele mai importante creşteri au fost înregistrate pe piaţa serviciilor de acces la Internet mobil şi fix (18%), a altor servicii în domeniul comunicaţiilor electronice (26,5%).  Datele respective au fost comunicate astăzi, 23 aprilie, la  conferinţa de presă, organizată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), la care responsabili din cadrul ANRCETI au prezentat situaţia şi tendinţele de pe piaţa comunicaţiilor electronice.

Potrivit autorilor prezentării, anul 2014 s-a remarcat prin creşterea semnificativă cu 84% a investiţiilor în sector: de la 1,29 mld. lei, în anul 2013, la 2,37 mld. lei, în anul 2014. Cel mai mare volum de investiţii a fost direcționat în reţelele de comunicații mobile, suma acestora sporind aproape de trei ori: de la 656 mil. lei, în anul 2013, la 1,7 mld. lei, în anul 2014. Cea mai mare parte din suma acestor investiţii – circa 1 mld. de lei – a fost virată de cei trei furnizori de comunicații mobile (S.A. „Orange Moldova”, S.A. „Moldcell” şi S.A. „Moldtelecom”) la bugetul de stat pentru obținerea noilor licenţe de utilizare a frecvenţelor radio din benzile 800, 900 şi 1800 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile terestre pe un termen de 15 ani. Odată cu primirea licenţelor, cei trei furnizori  au intensificat procesul investițional în reţelele mobile, în particular în dezvoltarea reţelelor 3G/4G. În acelaşi timp, investiţiile în reţelele fixe au sporit cu 3,7% şi au constituit 625,3 mil.lei, iar în reţelele pentru difuzarea şi retransmisia programelor audiovizuale  - cu 27,5% și au alcătuit 41,5 mil.lei.

Alte evenimente importante s-au produs pe piaţa serviciilor de acces la Internet mobil şi Internet fix. În anul 2014, moldovenii au descărcat un volum mai mare de date şi au utilizat mai frecvent dispozitivele mobile pentru accesarea Internetului. Timp de un an, traficul de Internet prin intermediul telefoanelor mobile s-a dublat, iar numărul utilizatorilor 4G a crescut de 6 ori: de la 4 mii abonaţi, în anul 2013, până la 26 mii, în anul 2014. Pe primul loc în topul preferințelor consumatorilor de acces la Internet fix a fost conectarea la serviciile de Internet de mare viteză (de peste 30 Mbps şi peste 100 Mbps). În același an, viteza medie de acces la Internet  fix la descărcare (download)  a crescut cu mai bine de 10 Mbps şi a alcătuit 42,7 Mbps, ţara noastră situându-se la acest indicator, în clasamentul țărilor lumii, pe locul 16. Viteza medie la  încărcare (upload) a constituit 36,2 Mbps, valoare care a situat R. Moldova pe locul 11 în lume.  

ANRCETI consideră că tendinţele principale atestate în ultimii doi ani pe piaţa de comunicaţii electronice se vor perpetua şi anul 2015. Potrivit estimărilor ANRCETI, cele mai dinamice pieţe   vor continua să fie pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi la Internet mobil; pe aceste pieţe vor creşte vânzările, traficul de Internet și viteza de accesare a acestuia, dar şi numărul de abonaţi, rata de penetrare a serviciilor respective. Trendul ascendent al acestor pieţe este stimulat de sporirea gradului de influenţă a Internetului asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor, dezvoltarea infrastructurii de acces la Internet în baza tehnologiilor 3G și 4G, precum și a fibrei optice, de oferte mai avantajoase și mai atractive pentru utilizatori.

Urmare a analizei evoluțiilor pieţei de comunicaţii electronice și a tendinţelor globale de dezvoltare a telecomunicaţiilor, ANRCETI estimează că în anul 2015 cifra de afaceri pe această piaţă se va menține la nivelul anului 2014. În cazul în care vânzările pe piața de telefonie mobilă vor continua să scadă, cifra de afaceri în sectorul respectiv ar putea să se diminueze cu circa un procent. Influența semnificativă a pieței de telefonie mobilă asupra situației în sectorul de comunicaţii electronice se explică prin faptul că această piață asigură jumătate din volumul total al vânzărilor înregistrate în sector. Chiar dacă vânzările pe piața serviciilor de acces la Internet fix și mobil vor crește, potrivit estimărilor ANRCETI, cu 18%, situația în sector nu se va schimba în mod substanțial, întrucât veniturile provenite din vânzarea serviciilor de telefonie fixă vor scădea cu circa 10%, iar cele din vânzarea serviciilor difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale se vor menţine la nivelul anului 2014, informează Serviciul de informare şi comunicare cu mass – media a ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus