Putin cere sporirea capacității de luptă a armatei ruse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul de la Kremlin cere pregătiri intense ale forțelor armate, considerând prezența NATO în apropierea granițelor Federației Ruse drept o amenințare directă.

În discursul său către camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, Vladimir Putin a insistat îndeosebi pe întărirea capacității de luptă a armatei ruse, anunță ziarul Hurriyet Daily News.

„NATO își întărește retorica și acțiunile agresive în apropierea granițelor noastre. În aceste condiții, suntem obligați să acordăm o atenție specială sarcinii de a crește capacitatea de luptă a țării”, a precizat președintele rus.

Un recent exercițiu militar organizat de Alianța Nord Atlantică în Polonia, înainte de summitul NATO din 8-9 iulie de la Varșovia, a reunit peste 31.000 de soldați din statele membre, dar a reușit să irite și mai mult Moscova.

Ameninţările Rusiei au adus în poligonul Drawsko 14.000 de soldaţi americani, 800 de militari britanici, dar şi peste 250 de infanterişti români veniţi cu 40 de blindate de la Bistriţa. Americanii au simulat o debarcare în Europa, în poligoanele militare poloneze din nordul ţării. 12 nave de război au asigurat securitatea militarilor în Marea Baltică.

10 zile a durat cel mai mare exerciţiu militar al polonezilor din ultimii 20 de ani. Desfăşurarea de forţe vine înaintea summitului de la Varşovia care va avea loc luna viitoare.

Polonia exercită presiuni, cu câteva săptămâni înainte de summitul de la Varșovia, pentru securizarea istmului Suwalki, din nord-estul țării, la granița cu Lituania, cu trupe multinaționale NATO, dar Alianța dă asigurări că ia măsuri pentru a contracara agresivitatea rusă fără a crea noi puncte de tensiune, relatează Reuters.

Moscova neagă că ar avea ambiții teritoriale în nord, dar și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o suplimentare a efectivelor NATO la granițele sale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...