Socialiştii au contestat la Curtea Constituţională Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputaţii Partidului Socialiştilor au depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care contestă Legea „Cu privire la statutul municipiului Chişinău”, adoptată săptămâna trecută.

Preşedintele fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul Municipal Chişinău, Ion Ceban, a declarat că legea respectivă poartă caracter anticonstituţional, iar astăzi socialiştii au contestat întregul său conţinut, care contrazice principiului separării puterilor în cadrul administraţiei publice locale şi prevederilor Cartei Europene a autonomiei locale.

„A fost încălcat conceptul activităţii administraţiei publice locale. Potrivit legii adoptate, împuternicirile ce revin consilierilor municipali, vor fi transmise în totalitate primarului general. Nu vom găsi astfel de exemple nici într-o ţară din lume, or avem de-a face cu un caz ieşit din comun. Această lege a fost făcută în exclusivitate pentru Dorin Chirtoacă, care şi aşa a avut aceste împuterniciri” a spus Ceban.

Totodată, vineri, socialiştii vor contesta fiecare articol în parte din Legea respectivă. „Presupunem că întreaga Lege ar putea să rămână în vigoare, deși iarăși asta ar fi o comandă politică. Atunci avem varianta de rezervă ca să anulăm articole a acestei legi unde sunt abuzuri foarte semnificative,” a explicat conducătorul fracţiunii PSRM din CMC.

Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău a fost adoptată de Parlament prin voturile a 56 de deputaţi a majorităţii parlamentare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...