Vizită în premieră a unui general NATO la Chișinău: Alianța va ajuta R.Moldova să mențină pacea în regiune

NATO susţine suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Moldovei și va ajuta ca R. Moldova ca niciun conflict să nu se extindă. Declarația aparține adjunctului Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Adrian Bradshaw, și a fost făcută în cadrul unui briefing de presă susţinut astăzi împreună cu ministrul Apărării, Viorel Cibotaru.

“NATO va ajuta la menținerea păcii în regiune. Sperăm că destabilizarea situației nu va progresa și că va fi pace în Ucraina. Nu vom permite ca un stat să abuzeze de integritatea altui stat. NATO va susține securitatea și va ajuta Republica Moldova pentru ca nici un conflict să nu progreseze”, a declarat Bradshaw, el fiind primul oficial militar NATO care ne vizitează țara.

Bradshaw a menţionat, de asemenea, că NATO oferă ţării noastre asistenţă pentru implementarea reformelor, dar şi pentru instruirea militarilor. „Relaţiile noastre de cooperare sunt foarte solide şi noi pledăm pentru intensificarea acestui parteneriat”, a spus oficialul militar. La fel, el a menționat contribuția militarilor moldoveni în misiunile de menținere a păcii în Kosovo.

„Republica Moldova contribuie semnificativ la misiunea KFOR din Kosovo, unde participă cu un pluton de infanterie şi o echipă de genişti. Astfel, Moldova este un furnizor de pace şi stabilitate şi suntem recunoscători pentru participarea dumneavoastră în misiunea din Kosovo”, a adaugat el.

La rândul său, ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, i-a mulţumit generalului Bradshaw pentru sprijinul acordat de Alianţa Nord-Atlantică Armatei Naţionale în instruirea corpului de militari în şcolile NATO, dar şi la aplicaţiile multinaţionale desfăşurate în cadrul Programului „Parteneriat pentru Pace”. De la aderarea țării noastre în 1994 la acest program, Armata Națională a detașat aproximativ două mii de militari la exerciții NATO/PfP.

Generalul Sir Adrian Bradshaw efectuează o vizită la Chişinău, în perioada 22-23 aprilie. Agenda oficialului cuprinde întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, comandantul Suprem al Forţelor Armate, Nicolae Timofti, conducerea Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, dar şi o vizită în Brigada de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”.

Adrian Bradshaw este adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, comandantul operaţional al grupării KFOR condusă de NATO şi comandantul operaţional al operaţiunii „Althea” din Bosnia şi Herţegovina, condusă de Uniunea Europeană. Bradshaw este primul oficial militar NATO care vizitează Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.