Eveniment

Omul săptămânii:Veaceslav Untilă, politician

A absolvit Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Chişinău şi Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. Este doctor în Drept, conferențiar universitar. A fost decorat cu Medalia de argint a Academiei de Științe.

Începând cu anul 1978, a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. A participat la conflictul armat de pe Nistru. A fost decorat cu „Vulturul de aur”. Deține gradul de general-maior.

Se lansează în politică în anul 1999. A contribuit decisiv la înfăptuirea unui şir de fuziuni importante pe scena politică moldovenească.
Din 2011 este vicepreşedinte al Partidului Liberal.

A fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Legislatura XVI, XVII, XVIII și XX. În anii 2005-2007 a fost preşedinte al Comisiei parlamentare pentru administraţie publică, ecologie şi dezvoltarea teritoriului. În 2010 a fost decorat cu Ordinul de Onoare.

În prezent, este președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, membru al Consiliului Suprem de Securitate.

Recent, a văzut lumina tiparului cartea „Lecția de politică”, în care autorul abordează cele mai importante subiecte legate de procesul politic din ultimii ani.

Este autorul cărţilor: Crima organizată – Contrasens (1999); Crima organizată – Stop (2000); De ce ASC? (2000); Traiectoria evoluţiei politice (2003); Petele negre ale guvernării roşii (2004); Politica e un joc serios (2006); Petele negre ale guvernării roşii (II)(2009); Politică pentru Moldova (2011).

„Cartea Politica e un joc serios îl plasează pe Veaceslav Untilă pe poziţia responsabilă şi foarte dificilă a liderului liberal basarabean, care şi-a asumat misiunea istorică de a reabilita compromisa noastră democraţie. V. Untilă a intrat în politică fără surle şi tobe, a intrat cu un fel de modestie improprie politicienilor, ca să devină astăzi un nume de referinţă în politica de la Chişinău.” Constantin Tănase (2006)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *