Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate Info


Invitata de astăzi este Elena Cioina

„Sănătate INFO scrie azi despre cadrele medicale de la Centrul Medicilor de Familie Nr.1 din capitală, obligați să plătească câte o mie de lei pentru reparație. Informațiile se conțin într-o scrisoare anonimă adresata Direcției municipale de Sănătate și Ministerului Sănătății in care angajatii se plâng că li s-ar fi cerut câte o mie de lei pentru reparația propriilor birouri. Mai mult, lucrările de cablare și instalare a electricității ar fi efectuate de către elevii unei școli profesionale, ghidați de un profesor. Șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu spune că în instituția medicală respectivă au fost prevăzute lucrări de schimbare a rețelelor electrice, nu și de reparație, iar medicii ar fi decis de comun acord să adune bani pentru împrospătarea birourilor. Deocamdata directorul Centrului Medicilor de Familie nu a fost de găsit pentru a ne oferi mai multe detalii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00
Link direct

La Institutul Oncologic din Capitală, asistenții medicali din secția de pediatrie își expun riscului propria sănătate. În sala de proceduri, unde sunt pregătite și dizolvate preparatele pentru chimioterapie, nu există o hotă care să absoarbă vaporii toxici, iar asistentele medicale inhalează substanțele de fiecare dată când se află în contact cu medicamentele. Angajații secției spun că în lipsa unui sistem de aerisire, de voie, de nevoie sunt și ei iradiați cu aceste substanțe toxice. În primul rând, acești vapori nocivi afectează pielea, dar și organele interne. Soluția, spune șeful secției pediatrie oncologică ar fi procurarea unei hote speciale pentru ventilare, care costă aproximativ o mie de euro. Directorul instituției medicale s-a justificat prin faptul că e de puțin timp în funcție, dar promite să găsească o soluție în scurt timp.

Încă nu a fost pusă în aplicare, dar deja stârnește nemulțumiri. Vorbim despre noua metodă de calcul a salariului cadrelor medicale din Moldova, propusă de Ministerul Sănătății. De curând, Confederația Națională a Sindicatelor din Molodova a înaintat o scrisoare publică, prin care își exprimă îngrijorările cu privire la acest subiect. Responsabilii afirmă că noua formulă presupune mai multe inechități între medicii cu stadiu și cei fără. Altfel spus, unele categorii de medici nu vor fi remunerate conform volumului de muncă pe care îl fac. De altfel, cele mai mari nemulțumiri ale sindicaliștilor sunt legate de propunerile Ministerului Sănătății în ceia ce privește excluderea sporului salarial pentru categoria de calificare, modificarea indicilor pentru vechimea în muncă, dar și de indicatorii de performanță.

Despre Ministerul Sănătății, Banca Mondială, speculații și întrebări este titlul unei analize realizată de Viorel Soltan, directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate. Expertul constată, făcând referință la rapoartele Băncii Mondiale că responsabilii de la sănătate au înregistrat mai multe eșecuri decât performanțe, iar în consecință au ratat finanțări de milioane de dolari. Tehnic vorbind, scrie Viorel Soltan, de la semnarea proiectului cu Banca Mondiala, pe 11 iulie 2014, au trecut doi ani: perioadă în care Republica Moldova a trebuit deja să valorifice peste jumătate din buget, peste 15 milioane de dolari, dar nu a putut valorifica nici trei milioane. În același timp, din data implementării activităților, 8 aprilie 2015, nu s-a reușit nici subcontractarea asistenței tehnice necesare bunei implementări a proiectului și atingerea indicatorilor de debursare. Cine credeți ca este responsabil în acest caz pentru această neglijență și de la cine să ceară cetățeanul Republicii Moldova, se întreabă directorul Centrului PAS.”

XS
SM
MD
LG