Criza migrației: Refugiați eritreeni manifestează în Israel împotriva dictaturii din țara lor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe sute de solicitanți de azil eritreeni în Israel și-au manifestat marți, lângă Tel Aviv, susținerea pentru Comisia de anchetă a ONU asupra încălcărilor drepturilor omului comise de către regimul din Eritreea, unul dintre cele mai represive din lume, informează AFP.

„Jos dictatorul”, „Trăiască Geneva”, au scandat manifestanții, cu pumnul ridicat și căști albastre cu efigia ONU pe cap, în timpul unei adunări la Ramat Gan, lângă Tel Aviv, la picioarele turnului ce adăpostește reprezentanța UE, instituție pe care ei se bazează pentru a le susține cererile de azil.

Comisia de anchetă asupra încălcărilor drepturilor omului în Eritreea, înființată în 2014 de ONU, a acuzat la începutul lui iunie regimul din această țară de crime la scară largă împotriva umanității și a recomandat ca dosarul să fie trimis la Curtea Penală Internațională (TPI).

Comisia ONU, care nu a fost autorizată să intre în Eritreea de regimul aflat la putere de aproape 25 de ani, a intervievat 833 de eritreeni aflați în exil și a adunat dosare cu probe împotriva responsabililor suspectați că au comis astfel de crime împotriva umanității precum sclavia, tortura, privarea de libertate, disparițiile forțate, persecuții, violuri și asasinate.

Această situație face ca eritreenii să fugă cu miile din această mică țară din Cornul Africii, care și-a cucerit independența în 1991, după un război de 30 de ani împotriva Etiopiei, și care este condusă cu o mână de fier, din 1993, de către președintele Issaias Afeworki.

În 2015, peste 47.000 de eritreeni au cerut azil în Europa, iar Comisia de anchetă le cere țărilor să le acorde statut de refugiat. Eritreenii găsesc refugiu mai ales în Suedia, Germania, Elveția și Olanda.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...