„În opinia mea, totul este foarte evident şi se bazează pe logica acordurilor de la Minsk, care sunt compuse din mai multe părţi. Prima prioritate – siguranţa. Acest lucru înseamnă că trebuie să avem o reală încetare a focului. Din păcate, situaţia de pe teren este diferită” – a spus el, răspunzând la întrebarea de ce Ucraina nu acceptă modificările aduse Constituţiei.

„Ucraina a retras parte din arme şi trupe şi cooperează cu Misiunea specială a OSCE, care a subliniat în mod repetat că Ucraina îşi îndeplineşte obligaţiile care îi revin, în acelaşi timp, Rusia continuă să furnizeze arme şi muniţii prin frontierele terestre necontrolate, trimite trupe, totul cu un singur scop – să asigure continuarea escaladării situaţiei” – a spus Poroşenko.

Potrivit acestuia, „este evident că există condiţii prealabile pentru modificare Constituţiei”.

„Trupele ruse trebuie să fie retrase de pe teritoriul Ucrainei. Misiunea OSCE ar trebui să aibă acces la segmentul necontrolat al frontierei ruso-ucrainene şi în alte zone din care este esenţial să se asigure retragerea echipamentelor şi armelor grele” – a spus Poroşenko.

„Şi numai după ce aceste condiţii prealabile sunt îndeplinite, putem începe  organizarea alegerilor. O altă problemă este că aceste alegeri ar trebui să fie libere, democratice şi corecte, dar în situaţia actuală acest lucru pare imposibil” – a spus preşedintele ucrainean.