Legea care îi oferă mai multe împuterniciri primarului Chirtoacă, atacată de PPEM la CC

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Popular European din Moldova a depus astăzi, 21 iunie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită ca noua Lege cu privire la statutul municipiului Chișinău să fie declarată drept neconstituțională.

PPEM consideră că Legea adoptată încalcă prevederile esențiale ale Constituției, precum principiul autonomiei locale și exercitarea mandatului aleșilor locali până la expirarea termenului fără a fi limitați în competențe, elemente ce fac parte din dreptul de a alege și dreptul de a fi ales.

Deputații PPEM s-au bazat de asemenea pe interpretarea articolului 135 alin. (1) din Constituție, oferită de Curtea Constituțională în Hotărârea sa nr. 9 din 14.02.2014, conform căreia controlul constituționalității poate fi inițiat prin sesizare și înainte de intrarea în vigoare a legii, suficient fiind adoptarea acesteia în lectură finală de Parlament.

„Nu în ultimul rând, această lege neagă votul, pe care l-au dat locuitorii mun. Chișinău în alegerile locale din 14 iunie 2015, pentru reprezentanții lor în CMC, iar votarea acesteia, sub presiunea Partidului Liberal, demonstrează încă o dată că activitatea majorității parlamentare este ghidată de alte interese, decât cele ambalate frumos în retorica pro-reforme”, consideră Președintele PPEM, Iurie Leancă.

Reamintim că, în cadrul ședinței Parlamentului din 9 iunie curent, Iurie Leancă, a anunțat că dacă Legea va trece de legislativ, fără fi amplu consultată, inclusiv cu Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, PPEM va contesta această lege la Curtea Constituțională și va cere Președintelui Republicii Moldova respingerea promulgării acesteia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...