22:56:28 19.04.2024
Stiri

Un deputat liberal a pierdut un proces în judecată. Hotărârea DĂ PESTE CAP zeci de decizii ale CMC

Social 23.04.2015 11:22 Vizualizări3756 Autor: Ziarul National
Un deputat liberal a pierdut un proces în judecată. Hotărârea DĂ PESTE CAP zeci de decizii ale CMC


Curtea Supremă de Justiție a hotărât ieri să anuleze contractul de dare în locațiune de către Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a unei bune părți dintr-o clădire, monument de arhitectură, biroului de avocați „Casian și Asociații”, care aparține deputatului liberal Ion Casian.

În septembrie 2013, CMC a adoptat o decizie prin care i-a transmis biroului de avocați 221 de metri pătrați din clădirea aflată pe str. Mihai Eminescu 1, pe un termen de trei ani.

Presa a remarcat atunci suma simbolică pe care urma să o plătească chiriașii pentru spațiilor ocupate.

La scurt timp, Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a atacat decizia CMC în judecată, cerând anularea ei pe motiv că a fost adoptată contrar legii.

După ce Judecătoria sectorului Centru și Curtea de Apel Chișinău au respins demersurile reprezentantului Guvernului, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat cele două hotărâri și a dispus rezilierea contractului de arendă.

În decizia de judecată se precizează că „bunurile domeniului privat al unităţii administrativ-teritoriale pot fi înstrăinate, date în administrare, în arendă ori în locaţiune, prin licitaţie publică, organizată în condiţiile legii, cu excepţia cazurilor stabilite expres prin lege”.

De asemenea, CSJ a constatat că la emiterea deciziei contestate, Consiliul mun. Chişinău a admis și o discriminare şi o inegalitate în drepturi între Biroul asociat de Avocaţi „Casian şi Asociaţii” şi celelalte birouri asociate şi cabinete de avocaţi înregistrate, dat fiind faptul că autoritatea publică locală nu a adus la cunoştinţă societăţii despre posibilitatea de a obţine dreptul la locaţiune.

Decizia CSJ pe acest caz dă peste cap mai multe hotărâri ale CMC prin care au fost transmise în arendă spații publice fără a fi organizată vreo licitație în acest sens.

Sub incidența acestei hotărâri ar putea cădea și decizia CMC prin care Partidul Liberal a obținut în arendă, de la Primăria Chișinău, o clădire în care își are în prezent sediul central.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md