The Guardian: Huliganii ruși de la EURO 2016 ar putea avea legături cu Kremlinul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Suporterii ruşi care au creat haos la Marsilia, în timpul Campionatului European de fotbal – EURO 2016 din Franța, ar putea avea susținere din partea Kremlinului, promovând „războiul hibrid” al liderului rus Vladimir Putin, scrie publicația britanică The Guardian.

Oficiali guvernamentali de rang înalt au condamnat violențele suporterilor ruși în timpul Campionatului și investighează posibile legături dintre aceștia și regimul lui Putin, scrie sursa citată.

„Mai mulți cetățeni ruși, care au fost implicați în confruntările de la Marsilia și Lille, puteau fi reprezentanți ai „structurilor de forță” din Rusia. Se presupune că huliganismul de la EURO 2016 face parte din campania „războiului hibrid” al liderului rus Vladimir Putin. Experții britanici spun că această tactică ar fi o încercare a autorităților ruse de a-și demonstra forța în afara țării, invocând ideea că toată lumea este împotriva lor”, scrie The Guardian.

Citește și: (VIDEO) Momentul în care ministrul rus al sportului încurajează fanii ruși să-și verse furia pe cei englezi, la Marsilia

În urma violențelor din Marsilia, pe rețeaua de socializare Twitter au fost identificate mai multe conturi false care promovau ideea că fanii ruși au fost provocați de cei englezi. Mai mult, deputatul rus Igor Lebedev, care este şi membru al Comitetului Executiv al federaţiei de fotbal din Rusia, a îndemnat fanii ruși, într-un mesaj, să continue violenţele.

„Nu văd nimic în neregulă cu fanii noștri. Din contră, foarte bine, băieți! Continuați!”, a scris Igor Lebedev, pe contul său oficial de Twitter, asta deși, în mod oficial, Rusia a deplâns violențele din Marsilia, dintre fanii ruși și cei ai Angliei, exprimându-și dezacordul față de acestea.

Citește și: Discurs incredibil al unui deputat rus, despre violențele suporterilor din Franța: Continuați așa!

Poliția franceză a reținut în cursul nopții de 14 spre 15 iunie patru suporteri ruși care au participat la o încăierare în orașul Lille, înainte de partida dintre selecționatele Rusiei și Slovaciei, din cadrul Grupei B.

La 16 iunie, trei suporteri ruşi au fost condamnaţi la închisoare cu executare şi au primit interdicţii de acces pe teritoriul Franţei, ca urmare a implicării în violenţele de la Marsilia.

Uniunea Europeană de Fotbal a amenințat Rusia cu excluderea de la EURO 2016, în cazul unor noi incidente.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...