Mai mulți demnitari de stat și-au comandat steme de familie la Comisia de Heraldică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe familii cunoscute în Republica Moldova, printre care cea a deputatului Marcel Răducan, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a lui Valeriu Zubco, fost procuror general, sau a lui Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe, și-au comandat steme personale la Comisia Națională de Heraldică de pe lângă președintele țării, scrie Anticorupție.md.

Actele Comisiei au fost publicate în iunie în Monitorul Oficial, așa cum prevede Legea cu privire la simbolurile publice, stemele fiind astfel introduse în Armorialul general al țării. Elaborarea unei astfel de embleme costă aproximativ 10.000 de lei, iar până în prezent doar câteva zeci de familii le-au comandat.

„Oricine deține documente poate să apeleze la Comisia Națională de Heraldică. Aceștia completează niște chestionare despre locul nașterii, ocupație etc. În continuare, heraldistul elaborează o stemă unde pot fi reflectate aceste elemente, prin simboluri heraldice. Apoi pictorul-heraldist citește descrierea și o desenează. Acest serviciu costă aproximativ 10.000 de lei, preț care include și drapelul familiei. Lucrarea este coordonată cu beneficiarul”, a explicat Mariana Șlapac, președinta Comisiei Naționale de Heraldică.

Potrivit Marianei Șlapac, aceste embleme pot fi imprimate oriunde: pe case, veselă, lenjerie de pat, fețe de masă, pe lucruri personale. „

Este o tradiție europeană care a ajuns relativ recent în Republica Moldova. La noi au înregistrat steme și beneficiari care locuiesc în România deoarece acolo nu există așa serviciu și nu există un armorial general. S-a adresat și cineva din Germania, Israel. Cei care vin susțin că vor să lase stema moștenire pentru următoarele generații”, a adăugat președinta Comisiei Naționale de Heraldică.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...