Bulgaria susține ideea unei prezențe mai puternice în Marea Neagră, însă sub egida NATO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul de externe bulgar, Daniel Mitov, a declarat sâmbătă că Bulgaria a promovat mereu ideea unei prezențe mai puternice și a exercițiilor în Marea Neagră, însă sub egida NATO, relatează BTA.

Mitov a afirmat că Bulgaria nu s-a angajat să participe la niciun fel de format regional și a subliniat că o dezbatere are loc de mult timp în cadrul NATO cu privire la „instituirea unei prezențe mai puternice în bazinul Mării Negre”. Discuții sunt încă în desfășurare și nu s-a luat încă nicio decizie în acest sens, a ținut să precizeze ministrul.

Șeful diplomației bulgare a afirmat că după anexarea Crimeei și după sporirea prezenței militare ruse în bazinul Mării Negre și în Crimeea, mediul strategic și cel politic s-au schimbat foarte mult și, în calitate de alianță de apărare, NATO are obligația de a oferi oportunități de descurajare a forțelor de cealaltă parte.

El a spus că acest lucru se referă de asemenea la chestiuni legate de securitatea națională a Bulgariei, pe care guvernul de la Sofia trebuie să le ia în considerare. „Acesta este motivul pentru care discuția noastră continuă cu partenerii noștri în cadrul NATO”, a mai spus Mitov.

„Acolo unde diplomația se termină, începe războiul, iar sarcina mea este ca diplomația să continue să funcționeze și problemele să fie rezolvate cu ajutorul ei”, a mai spus ministrul de externe bulgar, adăugând că nimeni nu intenționează să se lupte cu nimeni.

„NATO este o alianță de apărare și acționează astfel încât să poată să asigure protecția aliaților săi”, a mai spus Mitov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...