„Diferitele evenimente publice prevăzute pentru următoarele zile vor avea loc, cu măsuri de securitate complementare şi adaptate”, a semnalat Michel, într-o conferinţă de presă, în care a explicat că acestea sunt recomandările Centrului de Criză belgian, care a decis menţinerea nivelului de alertă 3.

„Suntem în alertă, urmărim situaţia oră de oră”, a asigurat premierul belgian, care a arătat că vrea să transmită un „mesaj de determinare, linişte şi calm”.

Charles Michel a apărut în faţa presei după ce a participat la un Consiliu Naţional de Securitate convocat de urgenţă sâmbătă după operaţiunea antiteroristă, care, potrivit presei naţionale, a evitat un atentat iminent ce s-ar fi putut produce în cursul acestei zile la Bruxelles.

Televiziunea RTBF notează că unii dintre cei arestaţi, pe care poliţia îi urmărea îndeaproape, au fost văzuţi vineri circulând cu o maşină aproape de piaţa Rogier din Bruxelles, unde este instalat un ecran gigant pe care pot fi vizionate partidele selecţionatei belgiene, care joacă sâmbătă contra Irlandei, la EURO 2016.

Nicio sursă oficială nu a confirmat pentru moment că atentatul ce fusese plănuit ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă, dar totuşi Parchetul federal belgian a precizat într-un comunicat că „elemente colectate în cadrul investigaţiei au necesitat intervenţia imediată”.

Zeci de percheziţii au fost efectuate, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în 16 comune din Belgia în cadrul unui dosar de terorism şi 12 persoane au fost reţinute, a anunţat parchetul federal belgian.

Un număr de 40 de persoane au fost arestate în primul moment, dar numai 12 dintre ele au fost reţinute.

„Un judecător de instrucţie va decide în următoarele ore în legătură cu eventuala menţinere a acestora în arest”, a indicat parchetul.

Un număr de 152 de garaje au fost percheziţionate, dar nu au fost găsite „nici arme, nici exploziv” până în prezent.

Aceste percheziţii s-au desfăşurat „fără incidente deosebite” în regiunea capitalei Bruxelles (comunele Bruxelles, Molenbeek, Schaerbeek, Anderlecht, Koekelberg, Berchem-Sainte-Agathe, Evere, Forest, Watermael-Boitsfort, Ganshoren), în Flandra (Zaventem, Ninove, Wemmel) şi în Valonia (Fleurus, Tubize et Liege).

„În ceea ce priveşte obiectele ridicate şi identitatea celor arestaţi, nu putem da mai multe informaţii acum”, a adăugat parchetul belgian, explicând că ancheta este în curs de desfăşurare.