Comănescu şi Désir îndeamnă Chișinăul să accelereze implementarea reformelor în domeniul justiţiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul român al Afacerilor Externe Lazăr Comănescu şi secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE francez, Harlem Désir, au atenţionat asupra necesităţii de a continua implementarea reformelor europene în Republica Moldova, în special, cele din domeniul justiţiei.

„Menținerea stabilității Republicii Moldova este foarte importantă ca premisă indispensabilă pentru continuarea procesului de reforme și remedierea deficiențelor structurale înregistrate în funcționarea statului, a declarat Comănescu, în discuțiile cu politicienii moldoveni, în contextul vizitei pe care acesta o efectuează la Chișinău alături de Desir.

„În cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului Andrian Candu, Comănescu a evidențiat rolul Legislativului de la Chișinău în susținerea proiectului european și în promovarea de o manieră inclusivă a dialogului în plan politic intern și al societății de peste Prut. Foaia de parcurs pentru implementarea reformelor și Agenda de Asociere cu Uniunea Europeană plasează în sarcina Parlamentului un efort consistent în această perioadă. Lazăr Comănescu a remarcat progresele realizate în ce privește sincronizarea activității Legislativului și Guvernului, urmărirea de către Parlament a aplicării angajamentelor europene și adoptarea unor acte normative importante pentru domeniul justiției, economiei sau financiar-bancar”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, convorbirile cu ministrul Galbur s-au concentrat pe examinarea agendei curente a dialogului Republicii Moldova cu UE.

„Ministrul român al Afacerilor Externe și secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez au avut, totodată, întrevederi cu reprezentanții principalelor forțe politice de opoziție din Republica Moldova. În toate aceste ocazii, ministrul român a subliniat importanța menținerii stabilității Republicii Moldova, ca premisă indispensabilă pentru continuarea procesului de reforme, pentru remedierea deficiențelor structurale înregistrate în funcționarea statului și, nemijlocit, pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Dezbaterile politice inerente în perspectiva alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016 trebuie să rămână în cadrele democratice existente și să nu afecteze procesele în curs de relansare a reformelor și de consolidare a stabilității Republicii Moldova”, precizează MAE.

Totodată, Comănescu a încurajat organizațiile non-guvernamentale de peste Prut să mențină imparțialitatea și modul riguros de abordare a temelor de dezbatere publică.

„În finalul prezenței la Chișinău, ministrul Lazăr Comănescu a avut o întrevedere cu Gheorghe Bălan, viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, axată pe analizarea procesului de reglementare politică a problemei transnistrene. Oficialul român a remarcat abordarea activă, constructivă a Chișinăului, în cadrul procesului de negociere „5+2” și a exprimat așteptarea ca toate părțile să dea dovadă de angajament și voință politică, pentru consolidarea dinamicii pozitive pe dosar”, se mai arată în comunicatul citat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...