Decizie fără precedent în sportul mondial: Atleții ruși, interziși la Jocurile Olimpice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Federația internațională de atletism (IAAF) a menținut suspendarea Federației ruse de atletism (ARAF), ceea ce i-ar putea costa pe atleții ruși participarea la Jocurile Olimpice de la Rio, a anunțat vineri pentru agenția de presă TASS secretarul general al ARAF, Mihail Butov.

„Pot să confirm, suspendarea este menținută”, a declarat el, refuzând alte comentarii, în timp ce Consiliul IAAF s-a reunit la Viena pentru a decide ridicarea sau nu a interdicției de participare a atleților ruși, acuzați că au beneficiat de un sistem de dopaj organizat, la competițiile internaționale.

Atleții ruși nu vor participa la Jocurile Olimpice de la Rio după menținerea, vineri, a suspendării Federației ruse de atletism (ARAF) de către Federația internațională de atletism (IAAF), a anunțat Ministerul rus al Sporturilor.

„Rezultatul votului membrilor consiliului IAAF a creat o situație fără precedent: atleții ruși nu vor putea să participe la cea de-a XXXI-a ediție a Jocurilor Olimpice 2016 de la Rio”, a indicat ministerul într-un comunicat, declarându-se „foarte dezamăgit” de această decizie a IAAF.

Ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a asigurat vineri că Rusia „va reacționa” la această decizie, „așteptată”, din partea Federației internaționale de atletism de a menține suspendarea atleților ruși.

În același timp, campioana olimpică la săritura cu prăjina, Elena Isinbaeva, a anunțat că se va adresa justiției.

„Este o încălcare a drepturilor omului. Nu pot să tac, voi lua măsuri. Mă voi adresa unei curți a drepturilor omului”, a afirmat Isinbaeva, fără să precizeze cărui tribunal se va adresa.

Federația internațională de atletism (IAAF) a confirmat vineri suspendarea Federației ruse de atletism (ARAF), lăsând totuși o portiță deschisă prezenței atleților ruși curați la Jocurile Olimpice de la Rio (5-21 august), după cum va hotărî Comitetul Internațional Olimpic (CIO).

Federația rusă de atletism (ARAF) este suspendată din 13 noiembrie 2015 după ce o comisie independentă a Agenției mondiale antidoping (AMA) a dezvăluit existența unui sistem generalizat de dopaj în atletismul rus, căreia i s-au adăugat elemente de corupție ajungând până la cei mai înalți reprezentanți din țară și din cadrul IAAF, ceea ce a provocat cel mai mare scandal din istoria atletismului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...