Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Activiștii cer anularea noii Legi…

Activiștii cer anularea noii Legi privind statutul mun. Chișinău

Organizațiile neguvernamentale și activiștii civici preocupați de problemele de dezvoltare urbană din orașul Chișinău, asociate în cadrul Rețelei Civice Urbane, se declară împotriva acțiunilor de monopolizare a puterii locale în Chișinău și condamnă votarea în lectură finală a noii Legi privind statutul mun. Chișinău de către Parlamentul R. Moldova. De la apariția acestui proiect de lege în Parlament și până astăzi, societatea civilă din Chișinău a protestat împotriva promovării acestuia din mai multe motive.

„În urma examinării acestui proiect de lege, am constatat că elementul său de bază se referă doar la modificarea acelor prevederi din legea menționată, care reglementează atribuțiile Consiliului Municipal Chișinău și a Primarului General al mun. Chișinău. În particular, modificările propuse de noul proiect de lege vizează reducerea maximă a rolului și atribuțiilor Consiliului Municipal prin delegarea mai multor atribuții și prerogative Primarului General (Art. 6, 15, 17) , fapt care va genera, în mod sigur, un dezechilibru al puterii locale în municipiul Chișinău”, spun activiștii.

Aceștia consideră proiectul de lege menționat ca fiind unul anticonstituțional, care prezintă o abordare subiectivă a problemelor de ordin administrativ, încalcă grav principiul separării puterilor și competențelor la nivelul administrației publice locale şi contravine mai multor norme juridice, între care:

„1. Din perspectiva acestui proiect de lege, Consiliul municipal și consiliile orășenești și locale încetează a fi considerate autorități reprezentative, ci doar deliberative. Deoarece consiliul este ales prin vot direct, la fel ca și primarul, el nu poate fi mai puțin reprezentativ decât primarul. Neacceptarea consiliului local în calitate de organ reprezentantiv este o încălcare a principiului de administrare democratică, prevăzută de art. 3 din Carta Europeană a Autonomiei Locale.
2. Consilierilor municipali le sunt restricţionate competențele legate de înaintarea proiectelor de decizie referitor la administrarea patrimoniului, organizarea serviciilor publice. Aceste prevederi sunt anticonstituționale, fapt confirmat prin hotărârea Curţii Constituţionale din februarie 2002 (când s-a încercat trecerea la raioane). Este o sfidare a dreptului aleșilor locali (consilierilor) de a înainta proiecte de decizie legate de administrarea patrimoniului.
3. Proiectul legii nu a fost consultat cu Consiliul municipal, societatea civilă, cetățenii municipiului, iar cele două înîlniri organizate de comisia parlamentară de profil au fost niște adunări teatralizate în care au fost discutate doar aspectele politice ale legii, nu și cele juridico-administrative.
4. Proiectul de lege a fost trimis spre avizare la Congresul Autoritățiilor Locale și Regionale al Consiliului Europei care a promis că se va expune asupra proiectului în viitorul apropiat. Considerăm inoportună, greșită și ca fiind un exemplu clar în care motivația politică primează asupra principiilor bunei guvernări adoptarea proiectului pînă la realizarea exertizei Consiliului Europei.

Reieșind din cele expuse, noi, membrii Rețelei Civice Urbane, constatăm că scopul acestui proiect de lege constă în limitarea împuternicirilor Consiliului prin atribuirea acestora Primarului General. Or Primarul General reprezintă autoritatea executivă şi nicidecum nu-şi poate însuşi funcţiile autorității deliberative”, mai menționează sursa.

„Prin astfel de prevederi abuzive şi lipsite de argumentări fundamentale se creează precedente periculoase de lichidare a structurilor funcționale ale CMC, fapt care va avea consecinţe ireversibile pentru buna dezvoltare a oraşului. Este o dovadă de nihilism juridic, instituțional și de neînțelegere a sistemului organizațional al autorităților publice locale din partea autorilor. Prin acest proiect de lege se intenţionează promovarea autocrației, dictaturii, conflictului de interese, secretomaniei şi corupției. Spre regret, puterea executivă din Primăria mun. Chişinău serveşte exclusiv intereselor Partidului Liberal şi persoanelor din anturajul acestuia. Din aceste motive considerăm inadmisibilă propunerea de a lărgi competenţele Primarului General în situaţia în care, din vina acestuia, lucrurile în municipiu degradează”, au subliniat activiștii, contuzionând că Rețeaua Civică Urbană, pledează pentru anularea acestei legi și demararea unui proces de discuții publice și consultare largă a tuturor părților pentru crearea unui cadru legislativ în sfera administrației publice locale, bazat pe principii democratice și norme europene, asumate de Republica Moldova în cadrul procesului de integrare europeană.

Rețeaua Civică Urbană este o structură organizată pe orizontală, care interconectează toate organizațiile neguvernamentale, asociațiile obștești, grupurile de inițiativă și activiștii independenți preocupați de problemele de dezvoltare urbană precum apărarea și protejarea spațiilor verzi, lupta cu construcțiile ilegale, apărarea și protecția animalelor, dezvoltarea infrastructurii pietonale și a spațiilor publice urbane, problemele de mediu, trasparența decizională la nivel local, apărarea drepturilor și intereselor publice, dezvoltarea culturală, participativitatea și democrația locală.