Europenii prelungesc sancțiunile economice impuse Crimeii; Reacția lui Vladimir Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat vineri pregătit să facă un pas înainte către europeni, asigurându-i că nu este ‘ranchiunos’ după tensiunile cu blocul comunitar, care a decis în aceeaşi zi să prelungească cu încă un an sancţiunile economice impuse Crimeii, transmite AFP.

„Să ne amintim cum a început totul. Rusia nu a fost iniţiatoarea prăbuşirii (relaţiilor noastre), a problemelor, sancţiunilor’, a afirmat Putin într-un discurs susţinut la Sankt-Petersburg, în timpul Forumului economic internaţional. ‘Dar, cum spunem noi în ţara noastră, nu suntem ranchiunoşi şi suntem pregătiţi să facem un pas înainte către partenerii noştri europeni”, a menţionat el apoi, adăugând totuşi că un asemenea gest nu se poate face, evident, în sens unic, scrie Agerpres.

Liderul de la Kremlin a pledat în continuare pentru ‘restabilirea încrederii în relaţiile ruso-europene. „În pofida problemelor cunoscute în relaţiile noastre, UE rămâne un partener economic şi comercial cheie pentru Rusia (…) Nu suntem indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă vecinilor noştri, economiei europene”, a continuat Putin.

Uniunea Europeană a prelungit vineri cu un an, până la 23 iunie 2017, sancţiunile economice impuse peninsulei ucrainene Crimeea în urma anexării acesteia de către Rusia în 2014, transmite Reuters.

Sancţiunile interzic importul de produse din Crimeea, investiţiile în această regiune, cooperarea în domeniul turismului, precum şi exportul de bunuri şi tehnologie în domeniile transporturilor, telecomunicaţiilor şi energiei, inclusiv prospecţiunile petroliere şi de gaze.

Se aşteaptă ca Uniunea Europeană să prelungească săptămâna viitoare cu şase luni, până la finalul anului, sancţiunile economice impuse Rusiei în urma implicării Moscovei în criza din Ucraina.

Europenii au condiţionat ridicarea parţială sau totală a sancţiunilor impuse Rusiei de progresele înregistrate în punerea în practică a acordurilor de la Minsk destinate soluţionării conflictului din Ucraina.

„Următoarea etapă este clară: aplicarea completă a acordului, nimic mai mult sau mai puţin. Este singura modalitate pentru a începe dialogul şi singura modalitate de ridicare a sancţiunilor economice impuse”, a subliniat, joi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, invitat la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...