Funcţionarii au mai intrat în atenţia opiniei publice, doar că pentru nedeclararea averilor. În cadrul aceleiaşi evaluări, un alt procuror controversat, Elena Neaga, cunoscută pentru luxul etalat pe reţelele de socializare, a fost atestată cu succes. 

Ziarul de Gardă face referire la deciziile adoptate în luna mai de Colegiul de Calificare din cadrul Procuraturii Generale. Ambele relevă că atât procurorul în Secţia control al activităţii ope­ra­tive de inves­ti­ga­ţii şi asi­gu­rare a regi­mu­lui secret al Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale Vladimir Lupu, cât şi adjunctul procurorului municipiului Chişinău Vasile Gherasimenco au pri­mit cali­fi­ca­ti­vul „nea­tes­tat”. Motivul: în urma analizei rezultatelor activităţii celor doi, s-a constatat calificarea insuficientă. Deşi au avut posibilitatea să conteste aceste hotărâri, procurorii Lupu şi Gherasimenco nu au făcut-o, iar Consiliul Superior al Procurorilor a validat documentele. Legea le acordă însă posibilitatea să repete procedura de atestare, în termen de trei luni.

În schimb, la aceeaşi şedinţă, Elena Neaga, fost procuror adjunct al sectorului Buiucani, care a apărut în lenjerie intimă pe internet şi a fost sancţionată cu „mustrare” pentru acest fapt, a primit din partea Colegiului de Calificare calificativul „atestat”.

Nu este pentru prima dată când cei trei funcţionari ajung în atenţia opiniei publice. Acum doi ani, în cazul procurorului adjunct al municipiului Chişinău, Serviciul de Informaţii şi Securitate a sesizat Comisia Naţională de Integritate asupra faptului că Vasile Gherasimenco şi-a tăinuit o parte din avere. El nu şi-a declarat casa de lux cu două niveluri şi mansardă din capitală. Atunci, Gherasimenco a recunoscut că locuieşte în imobilul cu pricina, dar a insistat că acesta nu-i aparţine. CNI a sesizat Procuratura Generală, dar funcţionarul a scăpat nepedepsit.

În privinţa lui Vladimir Lupu, care a fost adjunctul procurorului municipiului Chişinău, postul nostru de televiziune a scris acum doi ani că locuieşte într-o casă luxoasă cu trei etaje, situată în capitală, pe care însă nu a declarat-o. Deşi echipa Jurnal TV l-a surprins ieşind din casă, iar vecinii au spus că funcţionarul locuieşte acolo de mai mulţi ani, Lupu a declarat că imobilul nu-i aparţine.

Iar Elena Neaga, care în prezent activează în Secţia juridică, implementarea reformelor legislative şi instituţionale a Procuraturii Generale, a stârnit discuţii în societate după ce în 2014 a plasat pe reţelele de socializare mai multe poze, inclusiv pe patul conjugal, din locuinţa sa luxoasă din Străşeni. În timp ce unii locuitori ai acestui oraş au spus atunci că Neaga s-a îmbogăţit destul de repede după ce a devenit procuror, femeia a declarat că şi-ar fi făcut averea timp de 15 ani, când a lucrat la o grădiniţă dintr-un sat din raion. În urma acestui scandal, procurorul şi-a şters profilul de pe site-ul de socializare, iar Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Procurorilor i-a aplicat o mustrare pentru că a încălcat Codul de Etică.

Menţionăm că evaluările procurorilor se efectuează o dată în cinci ani.