Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Realizarea celui mai mare proiect de eficiență energetică a blocurilor din Chişinău

   2160

Primăria municipiului Chişinău informează că la mijlocul lunii iunie a.c., o delegaţie a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a Băncii Europene de Investiţii (BEI), va efectua o vizită în capitală în vederea definitivării negocierilor pe marginea implementării proiectul de eficienţă energetică a blocurilor din oraş. 

În cadrul vizitei, reprezentanţii BERD şi BEI vor purta negocieri cu direcţiile şi întreprinderile municipale de profil în vederea implementării în I fază a unui proiect pilot în valoare de 25 milioane Euro, care va viza termoizolarea a 24 de obiective din capitală (şcoli, grădiniţe şi spitale municipale). 

Astfel, pentru realizarea acestui prim obiectiv din cadrul amplului proiect de eficienţă  termică a blocurilor din capitală, urmează a fi discutate o serie de aspecte, printre care aprobarea modelelor de contracte pentru împrumut, asistenţa tehnică a proiectului, inclusiv realizarea studiului de fezabilitate de o companie din Grecia, selectată de BERD şi BEI. 

Menţionăm că cererea de finanţare a celui mai mare proiect de eficienţă energetică şi izolare termică a clădirilor publice şi a blocurilor de locuinţă din Chişinău a fost expediată de către municipalitate către BERD şi BEI în anul 2015. Valoarea proiectului acceptată de finanţatori este de circa 50 milioane EURO pentru clădirile publice şi circa 450 milioane EURO pentru blocurile de locuinţă. În cazul obţinerii garanţiei de stat, rata dobânzii ar constitui circa 1 % anual. Proiectul ar urma a fi realizat în decursul mai multor ani, iar termenul de rambursare a împrumutului ar fi de 10 - 20 ani.

08.06.2016