Parlamentul ucrainean impune o cotă minimă de cântece în limba ucraineană la posturile de radio

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul ucrainean a votat joi o lege care impune posturilor de radio cote de cântece în limba ucraineană care trebuie difuzate zilnic în această fostă republica sovietică, unde chestiunea lingvistică rămâne o miza majoră, scrie AFP.

După intrarea în vigoare a acestei legi, care mai are nevoie de ratificarea preşedintelui Petro Poroșenko, 25% din cântecele difuzate de posturile de radio vor trebui să fie în limba ucraineană. În al doilea an, această cota va trece la 30% şi la 35% în al treilea an.

Textul de lege invocă faptul că „evenimentele din ultimii ani”, o referire la anexarea peninsulei Crimeea şi conflictul cu rebelii pro-ruşi din estul ţării, „au arătat clar legătură între nivelul de folosire a limbii ucrainene în spaţiul public şi nivelul de sentimente separatiste în sânul populaţiei”.

268 dintre cei 450 de deputaţi ai Radei au votat în favoarea legii, potrivit Hotnews.ro.

În mod tradiţional, vestul naţionalist vorbeşte în special limba ucraineană, iar estul şi sudul aflat la graniţa cu Rusia limba rusă, dar cei mai mulţi ucraineni jonglează între cele două limbi, în funcţie de circumstanţe.

Potrivit unui studiu realizat în 2015 de un centru ucrainean de cercetări, care nu a inclus însă Crimeea şi teritoriile aflate sub controlul rebelilor, 60% dintre persoanele interogate au desemnat ucraineana ca limba maternă.

22% dintre ai au poziţionat ucraineana şi rusa pe acelaşi loc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...