Ruşii încep să se teamă şi ei de Brexit: Ar fi un şoc cu efecte pe termen lung

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De teamă unei ieşiri a Marii Britanii din UE, reprezentanţii Rezervei Federale din SUA au decis să menţină acelaşi nivel scăzut al dobânzii de referinţă, fapt care agită şi mediul bancar din Rusia.

Oficialii din guvernul de la Moscova au ajuns să recunoască şi ei că un abandon al britanicilor ar reprezenta un şoc inclusiv pentru economia Rusiei, relatează Reuters, citând surse locale.

Ministrul Economiei din Rusia, Alexei Ulyukayev, a afirmat că Brexit-ul va avea un impact chiar mai mare asupra pieţelor financiare decât decizia Rezervei Federale de a menţine actuală dobândă de referinţă pe piaţă americană.

Un punct de vedere asemănător, chiar dacă dintr-o altă perspectiva, îl împărtăşeşte şi preşedintele holdingului financiar-bancar Otkritie din Rusia, Ruben Aganbegyan.

„Brexit nu va avea un impact major imediat asupra Rusiei şi a mediului de afaceri de aici. Întrebarea-cheie este însă cum se va resimţi acest lucru pe termen lung. Rusia resimte influenţa europeană, sute de ani a făcut parte din Europa.

Sancţiunile şi celelalte tensiuni existente acum sunt deranjante, însă, pe termen lung, nu cred că Rusia ar fi interesată de o Europa slăbită.

Nu cred nici că Brexit ar putea reduce sau anula sancţiunile economice îndreptate împotriva Rusiei, deşi mă aştept ca, într-un an, ceva să se întâmple în această privinţa, chiar dacă nu o retragere totală a sancţiunilor”, a explicat bancherul într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Chestionat asupra posibilităţii retragerii băncii Otkritie de pe piaţă financiară londoneză, Aganbegyan a infirmat această posibilitate, afirmând că „niciun alt oraş european nu are în acest moment infrastructura necesară pentru a permite exodul băncilor din City”.

Ceva mai optimist, directorul executiv al băncii ruseşti VTB, Herbert Moos, speră că decizia Rezervei Federale de a menţine aceeaşi dobânda de referinţă pe piaţă americană să „aibă un impact pozitiv” asupra economiei ruse, anunţă agenţia TASS.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...