Nume
Parola
Vizualizări: 1684
La Bălți s-a discutat despre implementarea politicilor de eficiență energetică și regenerabile în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 16 Iunie 2016 — Agenția de Dezvoltare Regională Nord în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) și cu suportul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), au organizat în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți un atelier de lucru regional cu genericul „Implementarea politicilor de eficiență energetică și regenerabile în Regiunea de Dezvoltare Nord”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova (EUSEW), ediția a III-a, care se desfășoară în perioada 13-19 iunie 2016.

La atelierul de lucru au participat reprezentanți ai Administrației publice centrale, ai Administrațiilor publice locale de nivelurile I și II din Regiunea de Dezvoltare Nord, manageri de proiecte în domeniul eficienței energetice, specialiști, consultanți și experți de la AEE, ADR Nord și GIZ.

Șefa Direcției politică și cooperare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valentina Țapiș, le-a urat succes participanților la eveniment în activitățile pe care le realizează cu scopul efientizării consumului de energie, pentru asigurarea unui mod de viață sigur și sănătos.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, i-a îndemnat pe participanții la eveniment, în special pe reprezentanții instituțiilor pubice, să disemineze informațiile despre practicile de succes în domeniul Eficienței energetice și în localitățile regiunii. În acest context, directorul ADR Nord a subliniat importanța majoră a componentei Eficiență energetică în cadrul proiectelor de dezvoltare regională, fie acestea de infrastructură, turism ori business.

La rândul său, șeful Serviciului monitorizare EE și utilizare SER din cadrul AEE, Ion Cozma, s-a referit la implementarea politicilor de eficiență energetică și regenerabile în raioanele din nordul republicii.

Prin acest eveniment, organizatorii au urmărit scopul să abordeze subiecte ce țin de rezultatele obținute în domeniul implementării politicilor de eficiență energetică, precum și modalitatea de promovare a eficienței energetice și a sistemelor de energie regenerabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord și în alte regiuni ale Republicii Moldova.

În cadrul atelierului de lucru au fost prezentate viziunea și obiectivele strategice în domeniul Eficienței energetice a clădirilor publice din nordul republicii, precum și sursele de finanțare în domeniul Eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă. De asemenea, s-a mai vorbit despre situația curentă la capitolul sisteme de iluminat public în Republica Moldova și au fost prezentate proiecte de eficiență energetică implementate în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Seria de evenimente organizate în cadrul EUSEW se va încheia duminică, 19 iunie, cu un festival alimentat de energie solară cu genericul „SUN Dă-I Fest”, în cadrul căruia publicul va avea posibilitatea să vadă expoziții de tehnologii și inovații eco și să asculte muzică autohtonă interpretată live. Evenimentul va avea loc în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău.

Inițiativa Săptămânii Europene a Energiei Durabile a fost propusă de Comisia Europeană în 2006.

www.adrnord.md