Actualitate

Bulgaria nu mai sprijină crearea flotei comune la Marea Neagră

Noua perspectivă a Bulgariei asupra ideii promovate de România în ultimele luni, de a crea, sub umbrela NATO, o flotă comună la Marea Neagră, a fost prezentată, joi, de prim-ministrul Boiko Borisov.

Cadrul, potrivit Novinite, un brifieng la care au mai participat şeful statului, Rosen Plevneliev, şi ministrul Apărării, Nikolay Nenchev.

Miercuri după-amiaza, în schimb, în cadrul declaraţiei de presă comune susţinută cu omologul său român, Klaus Iohannis, preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, arăta că ţara sa susţine iniţiativa României în bazinul Mării Negre.

„Bulgaria nu numai în cuvinte, ci şi în fapte, va sprijini orice efort pentru îmbunătăţirea securităţii în regiune. Este în interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO în România, precum se aşteaptă să fie adoptată hotărârea la Varşovia. Aţi auzit şi ieri poziţia Guvernului bulgar prezentată de Ministrul Apărării din Bulgaria, domnul Nenchev, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu omologul din România. A declarat foarte clar care este poziţia Bulgariei. Bulgaria sprijină iniţiativa şi va participa cu până la 400 de militari pe principiul rotaţiei. Dar nu numai asta, prietenii noştri români au avut o nouă iniţiativă, pe care o sprijinim, şi anume Iniţiativa Marină Regională în Marea Neagră. Este cu scop de apărare, evident, şi vom sprijini această nouă iniţiativă a României. Bulgaria va demonstra nu numai că stăm ferm în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă. Aşa cum a spus domnul Klaus Iohannis, totul depinde de noi şi împreună suntem puternici şi în stare să facem faţă la orice provocare. Noi vrem mai multă colaborare şi vrem mai multă securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste iniţiative, inclusiv ca NATO să ia aceste decizii în ceea ce priveşte Regiunea Mării Negre, care este de o importanţă tot mai mare. Împreună putem să contribuim la o abordare efectivă în aceste vremuri grele”, declara, miercuri, preşedintele Plevneliev (declaraţia integrală, în comunicatul Preşedinţiei României).

Pe de altă parte, consemnează agenţia RADOR, în luna februarie, pe fondul unei întâlniri la Bucureşti, şefii de stat ai Bulgariei şi României au solicitat o cooperare mai activă între ţările NATO la Marea Neagră şi în sud-estul Europei. Potrivit aceleiaşi surse, din cauza refuzului partenerilor bulgari de a se alătura flotei comune, Ankara a reziliat unilateral acordul cu Sofia de readmisie a refugiaţilor.

Proiectul flotei la Marea Neagră va figura şi pe agenda Summitului NATO de la Varşovia, ce va avea loc în 8 şi 9 iulie.

digi24.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *