Șefii diplomațiilor franceză și germană avertizează asupra riscului unei dezintegrări a UE în cazul unui eventual Brexit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miniștrii de externe francez și german, Jean-Marc Ayrault și Frank-Walter Steinmeier, au avertizat miercuri asupra riscului unei dezintegrări a Uniunii Europene în cazul unui vot favorabil Brexitului (ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar) la referendumul de pe 23 iunie.

Ei au apreciat că, dacă totuși un astfel de vot se va produce, statele rămase în blocul comunitar nu vor putea ”să meargă mai departe ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat” transmit agențiile AFP, Reuters și EFE.

Un vot favorabil Brexitului ”ar fi pentru UE un șoc în urma căruia va trebui să ne asigurăm că UE va fi prezervată și că procesul reușit de integrare de mai multe decenii nu se va încheia prin dezintegrarea blocului”, a declarat Steinmeier după o întâlnire de lucru cu Jean-Marc Ayrault.

”Britanicii se află în fața unei alegeri”, a spus la rândul său șeful diplomației franceze. ‘Și ei știu bine că un vot pentru Brexit — cum afirma recent președintele Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker) — ar fi o alegere care ar face din Marea Britanie o țară terță (…) Aceasta ar fi realitatea, ceea ce nu ne dorim’, a adăugat Ayrault.

Tabăra britanicilor care sprijină rămânerea în blocul comunitar, condusă de premierul conservator David Cameron, se află sub presiune după ce o succesiune de sondaje publicate în ultimele zile indică un avans al taberei susținătorilor Brexitului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...