S-au majorat amenzile în două cazuri-pentru condusul în stare de ebrietate și pentru achitarea salariilor „în plic”

Au fost majorate amenzile în două cazuri – pentru condusul automobilului în stare de ebrietate și pentru achitarea salariilor „în plic”  Precizarea a fost făcută astăzi de premierul Pavel Filip în debutul ședinței Guvermului.

Premierul Pavel Filip a făcut referinţă la decizia de săptămâna trecută a Executivului de a susţine propunerea ce prevede creșterea mărimii unității convenționale la calcularea amenzilor stipulate în Codul contravenţional şi cel penal.

Pavel Filip a explicat necesitatea de a reveni la subiectul dat prin faptul că unii încearcă sa speculeze în mod populist acest subiect, manipulând opinia publică și denaturând total sensul acestei iniţiative, menţionând că aceasta inițiativă a trecut prin toate procedurile de consultare şi urmează să mai treacă printr-o altă rundă de consultări în Parlament, unde, dacă va fi cazul, se vor face ajustări.

 „Subiectul în sine consider că e unul foarte important și nu trebuie exploatat prin populisme penibile. Amenzile nu trebuie prezentate ca niște taxe sau impozite, așa cum au încercat unii să o facă. Amenzile sunt pentru cei care încalcă regulile și vor fi plătite doar de cei care încalcă legea! Dacă la noi sunt partide care încurajează încălcarea legii, să iasă deschis să o spună și să nu se mai ascundă după manipulări ieftine”, a declarat premierul.

Pavel Filip a sublinniat că în rest, unitatea convențională a fost ajustată la nivelul de inflație și nu s-a majorat, dar s-a redus. Dacă în 2003 aceasta constituia 2,2% din salariul mediu pe economie, după modificările efectuate, unitatea respectivă este de 1% din salariul mediu pe economie.

Săptămâna trecută Ministerul Justiţiei a propus reguli și mai stricte pentru şoferi. Amenzile pentru cei care conduc în stare de ebrietate ar putea fi majorate de la 150 la 500 de unităţi convenţionale, adică până la 25.000 lei.

De asemenea, amendamentele propuse de Guvern stabilesc și amenzi de până la 75 de mii de lei pentru persoanele juridice, care vor achitasalarii “în plic”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.