Conform documentului, acestea vor avea buget separat, sedii noi şi o organigramă distinctă, cu împuterniciri speciale. Procuraturile specializate vor fi entităţi independente în cadrul Procuraturii, cu un buget separat, administrat de către procurorul-şef al procuraturii respective.

Potrivit organigramei, sunt prevăzuţi maxim 50 de procurori, 40 de consultanţi ai acestora, 31 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii, 10 specialişti şi 7 angajaţi în structura personalului tehnic şi administrativ. Procurorii din cadrul procuraturii specializate sunt independenţi procesual, fiind conduşi de procurorul-şef, ajutat de un adjunct ori, după caz, de adjuncţi.

Ofiţerii de urmărire penală, ofiţerii de investigaţii şi specialiştii vor fi detaşaţi de la alte instituţii pentru o perioadă de până la 5 ani, aceştia urmând a fi selectaţi în mod individual de către procurorul-şef al procuraturii specializate.

Amintim că odată cu intrarea în vigoare a noii legi cu privire la Procuratură, 1 august 2016, în Republica Moldova îşi va începe activitatea Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale - procuratură specializată în exercitarea şi conducerea urmăririi penale, reprezentarea învinuirii în instanţele de judecată în cauzele vizând infracţiunile de tortură, cele cu caracter terorist, cele săvârşite de organizaţiile criminale, precum şi în alte cauze date în competenţa sa prin lege.