Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șor, martor și învinuit. Igor…

Șor, martor și învinuit. Igor Popa: Bețișor are posibilitatea de a influența acțiunile acestuia

Refuzul de audiere repetată a lui Ilan Șor în dosarul Filat este „o ilegalitate din partea judecătorilor”, procurorul Bețișor are posibilitatea de a influența acțiunile acestuia, pentru că administrează și dosarul în care primarul de Orhei are statut de învinuit, iar „repeziciunea și secretomania cu care se judecă acest dosar nu exclude faptul că sentința e deja scrisă, pronunțarea fiind o simplă formalitate”. Afirmațiile sunt făcute de avocatul fostului premier, Igor Popa. Acesta afirmă că apărarea, căreia i-a fost respins demersul de audiere a unei noi liste de martori, este dezavantajată în raport cu acuzarea, care și-a prezentat toate probele sale. „Ar fi corect, echitabil ca și avocații să prezinte probe pe care le consideră pertinente pentru aflarea adevărului în dosar. ”

Igor Popa a declarat pentru ZdG că Adriana Bețișor, „administrând cauzele penale în care aceeași persoană (Ilan Șor – n.r.) are, atât calitatea de învinuit, cât și cea de martor al acuzării în baza autodenunțului căruia a și început cauza penală în care este cercetat Vlad Filat, procurorul are 2 intenții care se contrazic – cea de a-l salva pe Ilan Șor în calitatea de martor al acuzării în cazul dosarului Filat, și în același timp de a-i incrimina lui Ilan Șor săvârșirea infracțiunii de administrare frauduloasă a băncii. Evident că ambele acțiuni nu au cum fi realizate în același timp de către Adriana Bețișor. Ori, având posibilitatea de a influența acțiunile martorului Ilan Șor, există riscul deturnării procesului aflării adevărului obiectiv de către aceasta.”

Acesta mai afirmă că în cursul urmăririi penale, dar și a examinării judiciare s-au acumulat doar materiale ce ar indica asupra implicării unor martori ai acuzării în fapte mai puțin legale, iar probe care ar stabili o legătură dintre persoana lui Vlad Filat și infracțiunile de trafic de influență și corupere pasivă la dosar nu se regăsesc.  „Cu repeziciunea și secretomania cu care se judecată acest dosar nu este exclus faptul că sentința e deja scrisă, pronunțarea fiind o simplă formalitate.”, a menționat avocatul.

Totodată, Popa a evitat să numească martorii de pe cea de-a doua listă, care a fost înaintată și ulterior, respinsă de către magistrații Judecătoriei Buiucani, dar și dacă există o influență pe dosar din partea politicului.

Se creează impresia că se doreşte o sentinţă de condamnare aplicată în grabă. După modul în care se comportă reprezentanții procuraturii și instanța de judecată, ne dăm seama că așa este. Lucrurile se fac în grabă, nu se ia seama de prevederile legale și de poziția apărării în proces. Nu este de competența mea, în calitate de apărător să dau o apreciere – care partid sau persoană încearcă să influenţeze mersul lucrurilor în dosar. Dl Filat şi-a expus clar opinia referitor la sentinţă. Puteţi citi mesajul dlui pe pagina de facebook. Eu pot să mă expun doar pe partea juridică a dosarului.”, conchide Igor Popa.

Cercetarea judiciară în dosarului ex-premierului Vlad Filat s-a încheiat, săptămâna viitoare vor avea loc primele dezbateri judiciare, după care inclupatului i se va oferi ultimul cuvânt, iar judecătorii vor intra în deliberare. Procurorul Adriana Bețișor a refuzat să spună ce pedeapsă va cere în instanță pentru ex-premierul Vlad Filat și dacă până la sfârșitul lunii ar putea fi o sentință a instanței de bază.