„În urmă cu aproape doi ani, la 27 iunie 2014, Republica Moldova semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acest eveniment încununa eforturile şi primele succese ale ţării pe calea reformelor şi a apropierii de Europa. Era, de asemenea, sursa unor mari speranţe, precum şi a unor proiecte ambiţioase pentru viitor. Aşteptările cetăţenilor care sprijiniseră proiectul european erau numeroase, iar responsabilităţile autorităţilor însărcinate pe mai departe cu punerea în practică a reformelor antrenate de acest Acord erau ridicate. Cei doi ani care au trecut de la acest eveniment au fost însă deosebit de frământaţi pentru RM. Speranţele născute din acest Acord au fost afectate de controverse politice, de tensiuni sociale şi de dificultăţi financiare. Confruntaţi cu provocările de zi cu zi, cu fenomenul corupţiei şi cu instabilitatea politică, cetăţenii şi-au pierdut încrederea în promisiunile ce le fuseseră făcute. Astăzi ei aşteaptă răspunsuri şi, mai ales, acţiuni concrete”, se spune în mesajul celor doi oficiali.

„Iată cum, în mod paradoxal, ideea europeană a pierdut din impulsul iniţial în ultimii doi ani”, continuă declaraţia.

Reprezentanţii diplomaţiei europene mai menţionează că cetăţenii Republicii Moldova, ca peste tot în Europa, aspiră la un viitor prosper, într-un stat de drept, liber, democratic şi eliberat de corupţie, care oferă tuturor şanse egale. „Niciun alt model nu răspunde mai bine decât modelul european acestor aspiraţii legitime de consolidare a statului de drept, de întărire a instituţiilor democratice şi de dezvoltare economică în beneficiul tuturor”, menţionează oficialii.

În declaraţie se mai spune că Lazăr Comănescu şi Harlem Desir vor veni mâine la Chişinău, în calitate de copreşedinţi ai Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova.

„Vom face o vizită comună la Chişinău, pentru a-i reaminti speranţa noastră de a o vedea, din nou, ferm angajată pe calea spre reuşită. Doar aprofundarea credibilă a reformelor, alături de aplicarea Acordului de Asociere, cu respectarea principiilor democratice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, poate conduce la atingerea acestui scop. Reformele convingătoare, substanţiale şi aprofundate sunt cel mai bun răspuns pe care Chişinăul îl poate da aşteptărilor comune ale cetăţenilor şi prietenilor europeni ai RM”, se spune în comunicat.

„Aşa cum spunea sculptorul Constantin Brâncuşi: Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face”, conchide declaraţia semnată de Lazăr Comănescu şi Harlem Desir.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.