Linkuri accesibilitate

BAC 2016: elevi și profesori sancționați


Comisia Națională de Examene a anunțat sancționarea unor asistenți care ar fi permis fotografierea și postarea pe net a unor teste, la Ungheni, în vreme ce procurorii anti-corupție au făcut un raid la un liceu din capitală.

Comisia Națională de Examene a anunțat că va aplica sancțiuni pentru incidentul din data de 10 iunie, când subiectele de la proba la limba străină au fost publicate pe internet. Cazul a fost înregistrat la centrul de bacalaureat din Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din Ungheni. În consecință, doi asistenți care au fotografiat testul urmează să fie concediați de la serviciu, iar directorul liceului și alți doi secretari ai centrului de bacalaureat vor fi sancționați cu mustrare aspră. Cazurile vor fi investigate în continuare de Centrul Național Anticorupție dar și de Inspectoratul General de Poliție.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Nici etapa de astăzi nu a trecut fără incidente. Nereguli au fost semnalate de Centrul Național Anticorupție, care a desfășurat percheziții la un centru de BAC din Chișinău, din Liceului Teoretic „Elena Alistar”. Un comunicat emis de CNA informează că doi observatori, un profesor și o secretară sunt bănuiți de trafic de influență. Potrivit ofițerilor, observatorii ar fi cerut 2700 de euro de la doi elevi, ca cei din urmă să susțină cu succes examenele. Bănuiții sunt cercetați în cadrul unui dosar penal și riscă până la șase ani de închisoare.

Alți zece elevi au fost dați afară din sălile de examene, după ce au încercat să copieze. Ministerul Educației a anunțat că absolvenților li se anulează notele la toate probele de examen, și vor putea repeta testele abia anul viitor.

Majoritatea elevilor au susținut astăzi proba la matematică, una dintre cele mai grele, spun ei, pe când celor de la profilul uman - le-au fost puse la încercare cunoștințele la istorie.

Victoria Praporșcic, profesoară de matematică din raionul Căușeni și mama unei absolvente, a stat în fața unui centru de bacalaureat din capitală pe tot parcursul examenului, fiind încercată de emoții pentru fiica ei.

„Am mai stat, am rezolvat cu ea, am făcut și teme, dar nu știu cum se va descurca, pentru că matematica are specificul ei, nu poți să știi din timp cum va fi. Cât n-ai studia, n-ai cum să știi ce rezultate te așteaptă. Chiar dacă are nota nouă anual, m-aș bucura să susțină examenul pe orice notă, doar să fie trecătoare. Am emoții foarte mari, de la ora opt și până acum nu pot să-mi vin în fire.”

Cu o oră înainte de finalul examenului, primii absolvenți au început a părăsi centrul de bacalaureat. Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei, pentru a afla ce s-a întâmplat înăuntru.

Igor Damaschin: „A fost puțin mai dificil, mulți itemi au fost chiar foarte grei. Sper că am scris pe o notă trecătoare. Problemele de geometrie au fost cele mai grele, mai puțin m-am pregătit pentru geometrie, în rest parcă am scris la toate, voi vedea cât de corect deja.”

Andrei Chirică: „Mi-a părut că a fost mai greu decât anul trecut, sper că am dat bine.”

Europa Liberă: Alți elevi spuneau că problemele de geometrie le-au dat bătăi de cap, ție?

„Da, și mie, algebra mai mult îmi place.”

Tatiana Volânscaia: „Pentru mine, cel mai greu a fost să-mi amintesc anumite formule. Matematica nu este foarte grea, dar sunt așa moment când te copleșesc emoțiile și uiți totul.”

În schimb, ceva mai norocoși au fost elevii care au scris examenul la istorie, sau cel puțin așa spun ei.

Aurica Lazariuc: „Ușor, chiar pot să spun că anul acesta suntem niște norocoși. Și istoria, și româna, și franceza... a fost ușor, doar matematica nu.”

La probele de astăzi au fost admiși peste 20 de mii de candidați, dintre care aproape nouă mii au susținut proba la istoria românilor și universală, iar peste zece mii au scris testul la matematică. Cei mai puțini dintre candidați, 668, au avut examen la disciplina de profil arte sau sport.

Următoarea probă la examenul de bacalaureat va avea loc vineri, 17 iunie, când elevii vor susține examene la disciplinele alese, pe lista de opțiuni figurând geografia, fizica, chimia, biologia, matematica, informatica și istoria.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG