Linkuri accesibilitate

Moldova a marcat Ziua Donatorilor de Sânge


Cu acest prilej, la Chișinău, Bălți și Cahul au fost deschise mai multe puncte de colectare a sângelui.

Ziua mondială a donatorilor de sânge este marcată în Republica Moldova din 2005, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății. Anual, aproape 130 de mii de moldoveni au nevoie de transfuzie de sânge, iar centrele respective luptă permanent ca să atragă cât mai mulți donatori.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Într-una din zilele îndepărtatului 1974, Valentin Rîmbu s-a gândit să mai chiulească de la muncă, pe atunci fiind angajat la o uzină sovietică din raionul Edineț. A găsit un pretext perfect legal – a mers să doneze sânge, și astfel și-a câștigat o zi liberă...

Valentin Rîmbu
Valentin Rîmbu

Peste patruzeci de ani iată că a primit diploma de donator emerit de sânge al Republicii Moldova.

„O îndrumare: donați sânge. Trebuie scăpate persoanele care sunt bolnave și n-au rude. Trebuie de ajutat numaidecât, că o să ajungă și ei în modul acesta mai la bătrânețe și tot n-o să aibă cine să-i ajute cu o donare de sânge.”

Astăzi, la Palatul Național „Nicolae Sulac” zeci de persoane stăteau la rând cu mânecile suflecate, gata să urmeze acest îndemn. Pe unul dintre fotoliile medicale am zărit o tânără. Ea se numește Tatiana Savov și se declară convinsă că donarea de sânge este o datorie cetățenească.

„Am decis să donez sânge, fiindcă poate undeva acolo să salvez o viață, numai din aceste considerente. Doar pe motivul că pot salva chiar și o rudă, un prieten.”

Vicedirectorul medical de la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Chișinău Dorina Banari spune că și-ar dori să vadă zilnic donatori ca Tatiana Savov.

Dorina Banari
Dorina Banari

„Optăm pentru donația voluntară pe motiv că se face un lucru din bun simț și fără a fi condiționat de anumite lucruri. El vine voluntar, el donează, el știe că starea lui de sănătate e bună și face un lucru măreț pentru cel pe care nici nu-l știe. O viață va fi salvată prin fapta nobilă pe care o face.”

Statisticile spun că 70 din o sută de donatori de sânge sunt voluntari. Medicii speră să ajungă la cota de sută la sută. Iată de ce autoritățile oferă diverse facilități pentru donatorii permanenți. Transportul public gratuit și accesul prioritar la banca de sânge în cazul unei intervenții medicale sunt doar câteva dintre ele.

Dar cât de eficiente sunt aceste măsuri? Îmi răspunde președinta Asociației Donatorilor de Sânge din țară Polina Turtă.

Polina Turtă
Polina Turtă

„Donarea de sânge este cel mai sfânt, cel mai scump medicament din lume. Trebuie de donat sânge, de salvat vieți omenești. În Republica Moldova sunt 1700 de donatori emeriți. Mai mult de 3000 sunt donatori activi care donează o dată la două luni. Din zi în zi acest număr se mărește. Sânge trebuie la fiecare trei minute. Cu o donație salvezi trei vieți omenești.”

Celor care încă mai ezitau, specialiștii le-au explicat cu multă răbdare că procedura este absolut sigură. Utilajele de colectare sunt de unică folosință și sistemele de transfuzie utilizate sunt de cea mai înaltă performanță.

În schimb sentimentul că cineva, undeva, are să se vindece mai repede este recompensa morală ce nu se compară cu nimic. Poate doar cu sentimentul de gratitudine al celor care beneficiază de sânge donat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG