Ploaia a făcut prăpăd la Ceadîr-Lunga: 52 de gospodării inundate. Nivelul apei a ajuns la un metru

O ploaie torenţială a fost înregistrată în această noapte în localitatea Ceadâr-Lunga. 52 de gospodării particulare, dintre care 16 case locative și 41 de subsoluri, curți și grădini, dar și teritoriul pieței de mărfuri au fost afectate de ape.

În unele gospodării nivelul apei a ajuns inițial la un metru și mai mult. Pereţii de lut de la cinci case s-au prăbuşit.

Pentru evacuarea persoanelor din casele afectate de ploi și pomparea apei din gospodării au fost mobilizate salvatorii din Găgăuzia, fiind detașate suplimentar și forțe din cadrul Direcției situații excepționale Cahul.

Astfel, 45 pompieri și salvatori cu 7 autospeciale și 8 motopompe au acționat pentru evacuarea a 21 persoane, dintre care 4 copii din locuințele afectate. Acestea au fost cazate la rude și într-un centru medical din oraș.

În această dimineață, către orele 06:00, de către echipele de salvatori și pompieri a fost pompată apa din 24 subsoluri, 9 case locative și 4 ogrăzi. Din unele gospodării, în urma curățirii mai multor canale de evacuare a apelor pluviale, apa s-a scurs parțial.

La curățirea canalelor de evacuare a apei, au mai fost antrenate și forțele ce activează în cadrul serviciilor orășenești, ordinea publică fiind menținută de către angajații Inspectoratului teritorial de poliție.

A fost creată și convocată Comisia pentru situații excepționale locală, în cadrul Primăriei Ceadîr-Lunga, la care au participat reprezentanții Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, adjunctul bașcanului Găgăuzia și alte instituții competente, în cadrul căreia au fost stabilite sarcinile de activitate pentru lichidarea consecințelor.

Este de menționat că acțiunile de lichidare a consecințelor continuă de către echipele de salvare, situația fiind monitorizată în regim non-stop.

Potrivit datelor Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în seara zilei de ieri, 13 iunie, la Postul de observare meteorologică din Ceadîr-Lunga, au fost înregistrate circa 69 mm de precipitații căzute în decurs de 2 ore.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.