OSCE avertizează: Modificările propuse la Codul Audiovizualului periclitează libertatea de exprimare!

Reprezentanta OSCE privind Libertatea Mass-media, Dunja Mijatović, a declarat astăzi că modificările propuse recent la Codul Audiovizualului în Moldova pot fi periculoase pentru libertatea mass-media și de exprimare.

”În pofida unor griji legitime legate de securitatea națională, suveranitatea statului și protecția drepturilor omului, o parte din prevederile propuse sunt excesive și contravin bunelor practici internaționale. Aceste prevederi pot fi folosite abuziv, iar mass-media obligată să-și auto-cenzureze propria muncă”, a declara Mijatovic.

Aceasta a trimis anterior, pe 16 aprilie, o scrisoare către Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în care oferă o analiză juridică a modificărilor propuse și un șir de recomandări:

  • limbajul modificărilor propuse trebuie să fie mai exact pentru evita posibilitatea unor interpretări largi;
  • prevederile ce țin de sancțiuni trebuie să fie mai clare și să respecte principiul proporționalității;
  • restricțiile privind anumite programe trebui să se încadreze în categorii clare și înguste;
  • propaganda trebuie combătută prin informație și nu prin restricții privind conținutul media.

De asemenea, reprezentanta OSCE recomandă eliminarea prevederii care interzice publicarea materialelor unor autori anonimi și accentuează că aceasta trebuie să fie o decizie de politică editorială și nu o obligație legală.

”Am încredere că schimbările propuse vor fi examinate atent de parlamentari pentru a se asigura că legea nu va impune restricții nejustificate pentru libertatea de expresie și libertatea mass-media”, a mai spus Mijatović, adăugând că Oficiul OSCE este gata să continue să asiste autoritățile moldovenești și să le ofere recomandările necesare în elaborarea politicilor publice.

Foto: OSCE / Micky Kroell

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.