Ediția de vară “Wine Friendly”: vinul întâlnește muzica pe terasele localurilor din Chișinău

„Wine Friendly” revine într-o nouă ediție cu genericul „Wine Live”. Campania este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și va avea loc în perioada iunie-iulie 2016.

A III-a ediție cuprinde evenimente cu degustări ghidate de sommelieri certificați, care vor prezenta vinurile albe, rosé, spumante și IceWine, multe dintre care lansate în premieră în primăvara anului 2016 și care se asociază organic cu perioada de vară. Evenimentele vor fi organizate la terasele restaurantelor acreditate „Wine Friendly” într-o atmosferă relaxantă, animată de un program de muzică live, cu meniuri asociate vinurilor și oferte de produs. Agenda campaniei Wine Live este anunțată pe pagina www.wineofmoldova.com fiind activă în 12 restaurante și cuprinde vinurile cele mai calitative ale 19 vinării: „Vinăria Purcari”, „F’autor”, „Vinăria din Vale”, „Asconi”, „Cimișlia wineries”, „Et Cetera”, „Chateau Vartely”, „DAC”, „Equinox”, „Bostavan”, „Cricova”, „Castel Mimi”, „Mezalimpe”, „Minis Terrios”, „Vinuri de Comrat”, „Carpe Diem”, „Timbrus”, „Maurt” și „Gitana Winery”.

Organizatorii așteaptă peste 250 de consumatori interesați de a descoperi calitățile vinurilor autohtone, care sunt invitați să își rezerve participarea în master-classuri și alte câteva sute care vor beneficia de acțiunile organizate de localurile participante în campanie.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Ne bucurăm să anunțăm cea de-a treia ediție „Wine Friendly” , program ce a demonstrat că reușește să sporească calitatea serviciului de vinuri în localurile din Republica Moldova, dar și cultura de consum al vinului de calitate. Și de această dată, ne propunem să atragem noi prieteni ai vinului, iar pentru a face conceptul și mai atractiv, am recurs la un element ce va completa armonios vinul moldovenesc legendar și anume, muzica live. Suntem convinși că grupul de restaurante acreditat va oferi clienților o experiență culturală și gustativă memorabilă.”

„Wine Friendly” este un program complex, ce vizează publicul larg, proprietarii de localuri și vinificatorii deopotrivă, iar, mai întâi de toate, este o distincție oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului celor mai bune localuri din țară, care, în urma unui proces riguros de evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene a Somelierilor.

Evenimentele organizate în cadrul campaniei „Wine Friendly” au scopul de educare a populației în ceea ce privește consumul de vinuri de calitate, creșterea consumului de vinuri autohtone și implicarea specialiștilor în îmbunătățirea calității serviciului de vinuri în restaurantele din țară.

Diana Lazăr, vicedirector, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: „Prin programul Wine Friendly, realizat cu susținerea Proiectului de Competitivitate USAID Moldova, am reușit crearea unei platforme comune pentru vinificatori, antreprenori și iubitorii vinului de calitate. În cadrul acestei colaborări, fiecare dintre părți are de câștigat. Producătorii reușesc să-și promoveze vinurile, proprietarii localurilor beneficiază de instruire și își fidelizează clienții, iar publicul se inițiază în cultura acestei băuturi nobile. Ne dorim ca toate restaurantele din țară să devină amici ai vinului, iar rigorile stricte de calitate pentru serviciul de vinuri să devină un adevărat etalon național, o carte de vizită a Moldovei”.

Prima ediție a programului „Wine Friendly ” a avut loc în decembrie 2015. Campania de iarnă a inclus 17 evenimente: degustări ghidate de somelieri, oferte speciale, dar și master class-uri specializate. În februarie 2016, în cadrul ediției a doua, programul a revenit cu 12 evenimente dedicate și o colecție îmbogățită de vinuri din Moldova reunite sub umbrela „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Până în prezent, 22 de localuri au obținut distincția „Wine Friendly”: „Carpe Diem”, Vinoteca „Wine.md”, „Kumaniok”, „Grill do Brasil”, „Casa della Reggenza”, „Tucano Kenya Coffee and Wine”, „Mezzo. BERD’S Design”, „Beef. Meat & Wine”, „Nobil View Café”, „Nobil English Cigars Club”, „Pani Pit”, „Codru”, „Oliva” Rîșcani, „Kiku”, „Propaganda”, „Buffalo”, „Pegas”, „UpTown”, „Qbar”, „Gastrobar”, „Vatra Neamului” și „My Cafe”.

„Wine Friendly” este un program permanent, iar localurile interesate pot expedia cereri pentru a fi incluse în proiect pentru următoarea ediția de acreditare la adresa de e-mail [email protected] sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook a Wine of Moldova. Restaurantele pretendente vor fi evaluate de o comisie de experți compusă din somelieri locali și europeni, din specialiști în domeniul HoReCa și producători de vinuri. Localurilor selectate li se va conferi acreditarea „Wine Friendly”, simbolul căreia va putea fi aplicat la intrare și în interiorul restaurantului. Alegând un local acreditat, vizitatorii pot fi siguri că vor beneficia de deservire profesionistă a vinului, de o ofertă generoasă de vinuri autohtone, dar și de bucate asortate corect băuturilor din meniu.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.