„Vom conveni să desfăşurăm, prin rotaţie, patru batalioane multinaţionale robuste în ţările baltice şi în Polonia. Acest lucru va trimite un semnal clar că NATO este pregătit să apere toate statele aliate” în caz de agresiune externă, a declarat Stoltenberg, prezentând programul reuniunii miniştrilor apărării ai ţărilor membre, ce va avea loc marţi şi miercuri la sediul Alianţei.

Decizia privind trimiterea de trupe în flancul estic al NATO, gest considerat de Moscova drept unul de sfidare, va fi adoptată marţi de cei 28 de miniştri ai apărării. Detaliile referitoare la dimensiunea, întinderea şi componenţa acestor batalioane vor fi puse la punct ulterior.

Această desfăşurare va completa o serie de măsuri adoptate la începutul crizei ucrainene, în primăvara lui 2014, vizând creşterea capacităţii de reacţie a armatelor aliate şi susţinerea statelor membre care au graniţă cu Rusia.

„Nu poate exista nicio îndoială asupra faptului că ceea ce am făcut noi este un răspuns la acţiunile Rusiei în Crimeea şi în Ucraina”, a adăugat secretarul general.

„Înainte de aceste acţiuni, nu se punea problema să se discute despre o prezenţă militară de genul celei pe care o vom avea de acum încolo' în ţările baltice şi în Polonia”, a subliniat el în aceeaşi conferinţă de presă.

Potrivit lui Stoltenberg, apărarea noastră şi forţa noastră de descurajare nu se bazează exclusiv pe patru batalioane, acestea făcând 'parte dintr-o schimbare mult mai profundă a poziţiei noastre, ca răspuns la provocările cu care ne confruntăm'.

Desfăşurarea acestor trupe şi toate detaliile operaţionale urmează să fie aprobate de şefii de stat şi de guvern din ţările Alianţei, la summitul ce va avea loc în zilele de 8 şi 9 iulie, la Varşovia.