Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Apelul făcut de Amnesty International…

Apelul făcut de Amnesty International Moldova: „Investigarea imparțială și independentă a tuturor circumstanțelor cu privire la urmărirea penală a protestatarilor”

Amnesty International Moldova face apel către factorii de decizie din cadrul Guvernului și a Autorităților Publice Centrale cu privire la inadmisibilitatea încălcării drepturilor civile și politice ale cetățenilor, în particular al dreptului la libera asociere și exprimare.

„Mai mulți reprezentanți ai partidelor de opoziție, activiști civici și cetățeni, care au participat la acțiunile de protest în acest an, au semnalat organizației noastre despre diverse incidente, acte de intimidare, hărțuire, amenințări din partea guvernanților. De asemenea, suntem îngrijorați de acțiunile întreprinse de factorii de decizie față de cei patru protestatari, supuși urmăririi penale, în urma protestului din 24 aprilie, curent. Considerăm că acțiunile acestor persoane au fost calificate, în mod arbitrar, drept „organizare a dezordinilor în masă”.

Dorim să amintim guvernanților că, în conformitate cu prevederile Constituției R. Moldova, cât și a Pactului Internațional cu privire la drepturile civile și politice și ale Legii privind întrunirile, toate persoanele au dreptul de a desfășura acțiuni publice, în condiții de pluralism politic, democrație și stat de drept. Într-un stat de drept nu sunt admisibile dosarele politice, intimidarea, hărțuirea membrilor și simpatizanților partidelor de opoziție, a persoanelor care participă la proteste antiguvernamentale. Într-un stat de drept, fiecare persoană, acuzată de comiterea unor contravenții, trebuie să aibă parte de un proces echitabil.

Solicităm autorităților să țină cont, în acțiunile lor, de prevederile documentelor naționale și internaționale în domeniul drepturilor omului, semnate de statul R. Moldova.

De asemenea, conducându-ne de prevederile legislației în vigoare, cerem autorităților crearea unei Comisii speciale, cu participarea reprezentanților societății civile, pentru investigarea imparțială și independentă, a tuturor circumstanțelor cu privire la urmărirea penală a protestatarilor, precum și cu privire la alegațiile de intimidare ale reprezentanților partidelor de opoziție”, susține Amnesty International Moldova.